Pokud aktuálně nežijete někde v jeskyni, určitě vás neminula obrovská a poměrně šokující zpráva, že Microsoft kupuje Activision. Nebo to má alespoň v plánu. Pokud bude transakce úspěšná, znamenalo by to, že se Xbox Game Studios rozroste o dalších devět hlavních studií. A znamenalo by to také to, že se pod Microsoftem bude nacházet více než 30 různých studií. Říct, že jde tak trochu o chaos, by bylo slabé slovo. 

Proto si teď objasníme, co vlastně všechno Xbox, potažmo Microsoft vlastní nebo bude vlastnit a k jakým značkám má práva. Pokud jste ale o některých z těchto studií nikdy neslyšeli, nebudeme vás vinit. Studia Microsoftu se zaměřují na hodně rozličné série a žánry, takže se vším pravděpodobně ani obeznámeni být nemůžete.

343 INDUSTRIES

Začněme každopádně studii, která jsou s Xboxem už nějakou dobu. Z poslední doby se mohlo prominentně ukázat americké studio 343 Industries a znát je můžete coby autory posledních dílů série Halo. Od čtvrtého dílu z roku 2012 mají značku na svědomí oni a teprve minulý měsíc předvedli své Halo Infinite.

WORLD’S EDGE

Studio, s jehož rolí pravděpodobně nejste obeznámeni, je poté World’s Edge. A „rolí“, nikoliv „prací“ zmiňujeme schválně. World’s Edge totiž není tak úplně ryzím herním studiem. Spíše než vývoji se věnuje dohledu nad externími studii Microsoftu, která společnost přímo nevlastní, ale aktivně s nimi spolupracuje. A to na jedné velmi konkrétní a důležité značce – Age of Empires. Pod vedením World’s Edge tak ve spolupráci s dalšími studii nedávno vznikl kladně přijatý čtvrtý díl.

THE COALITION

Další populární franšízu zase spravuje studio The Coalition. Ti mají od roku 2015 na starost sérii Gears of War, kterou Microsoft v roce 2014 odkoupil od Epic Games. Zatím poslední díl, Gears 5, přitom vyšel už v roce 2019. Takže je nejvyšší čas na nový díl.

COMPULSION GAMES

O něco méně známým studiem, na jehož tvorbu si pravděpodobně automaticky nevzpomenete, je kanadské Compulsion Games. Ti se mohou podepsat zatím pod dvěma hrami, a těmi jsou příjemná logická plošinovka Contrast a o něco profláklejší survival adventura We Happy Few, která vyšla už před více než třemi lety.

DOUBLE FINE

Poté je zde studio Double Fine, které už se může postavit za pořádnou řádkou titulů jako například Stacking nebo Broken Age, ale znát je budete pravděpodobně hlavně jako tvůrce Psychonauts a nedávno vydaného druhého dílu.

THE INITIATIVE

A schválně, kdo dokáže odpovědět na kontrolní otázku, jaké tituly má na svědomí The Initiative? Správná odpověď je… žádné. Jedná se totiž o poměrně čerstvé studio založené „teprve“ před třemi lety. V aktuální chvíli ale vyvíjí reboot série Perfect Dark.

INXILE ENTERTAINMENT

Fanoušci tahových strategií na způsob XCOMu jsou pak určitě dobře obeznámeni se studiem InXile Interactive, které se krom několika převážně menších her může hrdě podepsat pod druhým a relativně nedávným třetím dílem série Wasteland.

MOJANG STUDIO

Jedno ze studií, které snad nemusíme nikomu moc představovat, je následně Mojang. Prostě Minecraft, co víc chcete vědět? Pamatujete, kdy Microsoft Mojang odkoupil za 2,5 miliard dolarů? Šílené peníze. Ale v porovnání s Bethesdou za 7,5 miliard a Activisionu za ohromných 68,5 miliard je to skoro nic. A nebojte, k těmto dvěma jménům se ještě vrátíme.

NINJA THEORY

Než se tak ale stane, musíme si ještě mimo jiné promluvit o britském studiu Ninja Theory. To sice stojí například za ne všemi kladně přijatým rebootem DmC: Devil May Cry nebo Disney Infinity 3.0, ale díru do světa udělali se svou vlastní hrou Hellblade: Senua’s Sacrifice a aktuálně pracují na pokračování Senua’s Saga.

OBSIDIAN ENTERTAINMENT

Nejen na pokračování své hry pracuje i studio Obsidian Entertainment, které na tomto seznamu pravděpodobně patří k těm známějším. Však víte, autoři RPG titulů Fallout: New Vegas, The Outer Worlds, Pillars of Eternity, dokonce South Park: The Stick of Truth. Aktuálně přitom chystají The Outer Worlds 2 a Avowed. Těmhle lidem se rozhodně dá věřit.

PLAYGROUND GAMES

Dobré ručičky ale má i britské studio Playground Games. A kdo neví, tak to jsou autoři jedné z nejlepších závodních her posledních let – Forza Horizon 5. A vlastně celé pod-série Forza Horizon. Navíc nyní připravují reboot slavného RPG Fable a jsme vážně zvědaví, jak to dopadne.

TURN 10

Na sérii Forza jako takovou se samozřejmě taky nezapomíná a právě další studio Microsoftu – Turn 10 – se stará o Forza Motorsport. A zejména nový díl, který bude bez číslovky. Tak uvidíme, co z toho vyjde.

RARE

Ti starší mezi vámi pak jistě na první dobrou poznají studio Rare a rozsáhlý seznam jejich legendárních titulů. Mluvíme tady o Banjo-Kazooie, Conker’s Bad Fur Day, Donkey Kong Country, Battletoads nebo například revoluční GoldenEye 007 a v tomto videu už jednou zmiňované Perfect Dark. Ne na všechny tyto hry samozřejmě Microsoft vlastní práva. Z poslední doby si navíc můžete Rare pamatovat coby autory pirátského Sea of Thieves a aktuálně pracují na zajímavě vypadající akční adventuře Everwild.

UNDEAD LABS

Posledním velkým studiem Microsoftu, než zabrousíme do větší současnosti a těch větších akvizic, je studio Undead Labs. To se, možná vzhledem ke svému jménu tak trochu nečekaně, zaměřuje na survival sérii State of Decay a připravovaný třetí díl.

BETHESDA GAME STUDIOS

A aktuálně přišel moment mluvit o Bethesdě, s jejíž akvizicí si Microsoft uzmul osm studií a řadu opravdu významných značek. Fallout, The Elder Scrolls nebo chystaný Starfield od Bethesda Game Studios, což je jedno z těch osmi studií, které asi představovat nemusíme.

ZENIMAX ONLINE

Do akvizice Bethesdy, potažmo společnosti Zenimax, patří také Zenimax Online, kteří se již několik let aktivně starají o populární MMORPG The Elder Scrolls Online.

ID SOFTWARE + MACHINEGAMES

Znát přitom budete určitě experty na střílečky v podobě id Software a MachineGames. Však to znáte – Doom, Quake, Wolfenstein. Naprosté klasiky.

ARKANE STUDIOS

Komplikovanější ale ne o nic menší postavení pak mají například původem francouzští Arkane Studios. Ti mají na svědomí hlavně takzvané immersive sim tituly jako sérii Dishonored, Prey, nebo Deathloop, které naše komunita označila coby nejlepší hru roku 2021. Aktuálně přitom pracují na kooperativní upírské akci Redfall.

TANGO GAMEWORKS

Japonské Tango Gameworks sice pod svým jménem nemá tolik výrazných titulů, avšak se nejedná o nic méně ambiciózního. Samotné studio je totiž vedené slavným Šindži Mikamim, tvůrcem série Resident Evil a ve svém studiu pracoval na sérii The Evil Within a aktuálně chystá akční Ghostwire: Tokyo.

ALPHA DOG

Pro běžného hráče pravděpodobně nejméně důležitým studiem je Alpha Dog a fakt, že jste o něm pravděpodobně nikdy neslyšeli, to jenom dokazuje. Tohle kanadské studio, které se k společnosti ZeniMax připojilo v roce 2019, se zaměřuje na mobilní hry. A pod svou novou záštitou vytvořilo do dnešní doby akorát Mighty DOOM pro iOS a Android.

ROUNDHOUSE STUDIOS

Posledním studiem v rámci akvizice Bethesdy je Roundhouse Studios, které také pravděpodobně neznáte. Ale dost možná vám napomůže, že se celý tým skládá z členů uzavřeného studia Human Head Studios. To jsou vývojáři například původního Prey, zrušeného Prey 2 nebo špatně přijatého The Quiet Man. Pod jménem Roundhouse Studios ale zatím nevydali žádnou hru. Zvěsti ale mluví o tom, že by měli pracovat na PvPvE hře založené na známé komiksové značce.

BLIZZARD ENTERTAINMENT

A pomalu ale jistě se dostáváme k aktuálním zprávám. Velká akvizice Activision Blizzardu. A začněme tedy ním. Pokud se transakce mezi společnostmi povede, Microsoft získá právě samotný Blizzard, pod něhož spadají významené značky jako Diablo, World of Warcraft – respektive Warcraft – StarCraft nebo Overwatch.

KING

King, případně také King Digital Entertainment, dost možná také podle jména neznáte, ale o jejich nejslavnější sérii jste určitě slyšeli – Candy Crush Saga. Ano, Candy Crush je pod Activisionem, pokud jste to nevěděli.

INFINITY WARD + TREYARCH CORPORATION + SLEDGEHAMMER GAMES + RAVEN SOFTWARE

Akvizice Activisionu také bude znamenat, že Microsoft získá samotné veleznámé Call of Duty. A to včetně čtyř hlavních studií, která na sérií již dlouhá léta pracují. Jde tedy o Infinity Ward, tedy původní autory, Treyarch Corporation, kteří se do mixu přidali od vydání Call of Duty: World at War; Sledgehammer Games, kteří spolu-vyvíjejí sérii od Call of Duty: Advanced Warfare a v neposlední řadě Raven Software. Ti pomáhají tak nějak se všemi díly coby důležité podpůrné studio.

HIGH MOON STUDIO

S jednotlivými díly Call of Duty v podstatě vypomáhá i zbytek studií, která má společnost Activision k dispozici. Jedním takovým je High Moon Studio, kteří pomáhali na posledních dílech Call of Duty, ale sami dříve vytvořili například herní adaptace Transformerů, Deadpoola nebo pomáhali s Destiny.

BEENOX

I Beenox samozřejmě vypomáhá s Call of Duty, ale znát je můžete i pro jejich práci na sérii Skylander, podporu při vývoji remaku Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 nebo jako autory remaku Crash Team Racing Nitro-Fueled.

TOYS FOR BOB

Dostáváme se na konec a to samozřejmě znamená jedno poslední studio: Toys for Bob. Tedy autory oblíbeného remaku Spyro Reignited Trilogy nebo Crash Bandicoot 4: It’s About Time, které Activision relativně nedávno přesunul, aby podpořili vývoj free-to-play battle royalu Call of Duty: Warzone. Snad je Microsoft zase přesune zpátky, aby dělali, co umí nejlépe.

A tím jsme každopádně na konci tohoto překvapivě rozsáhlého seznamu. Abychom to ale rychle shrnuli, Microsoft pod sebou bude mít opravdu hodně a nemálo opravdu kvalitních a významných značek. Jen čas ale ukáže, co všechno s tím provede. My pevně věříme, že se v budoucnu dočkáme jak mainstreamových velkých značek, tak menších her, které ale zároveň rozšíří už teď nabitou nabídku Game Passu.