Blizzard Entertainment sice v minulosti tvrdil, že oddělení frakcí Aliance a Hordy je jednou z věcí, která dělá Warcraft Warcraftem, ale nyní se vše obrací. V pondělí Blizzard oznámil, že se v PTR (Public Test Realm) za chvíli objeví „cross-faction instance“.

Vše bude součástí aktualizace 9.2.5. Pro hráče to znamená, že budou moci spolu s přáteli z druhé frakce navštěvovat raidy, dungeony a hrát hodnocené PvP zápasy. S jinými hráči se budete moci takto propojit skrze party nebo skrze předem vytvořené skupiny ve vyhledávači. Vedoucí skupiny se ale mohou rozhodnout, zda jejich party bude složená jen z jedné frakce.

Ne všechno se ale propojuje, například cechy zůstanou stále přístupné pouze jednotlivým frakcím. Stejně na tom budou i hrdinské dungeony, skirmishe a náhodná bojiště.

V běžném světe uvidíte členy vaší party, kteří jsou z jiné frakce, jako nepřátele. Jakmile se však spolu pustíte do nějaké z výše uvedených aktivit, budou považováni za přátelské a budete si moci pomáhat v boji, vyměňovat loot a sdílet achievementy.

Blizzard tvrdí, že některé starší instance nebudou dostupné. A to konkrétně Battle of Dazar’alor, Trial of the Crusader, Icecrown Citadel a několik dalších, které mají podobně rozsáhlé komponenty pro jednotlivé frakce a musely by být přepracovány.