High Dynamic Range (HDR) je něco, co by konzoloví hráči, kteří místo monitoru používají televizor, mohli brát jako samozřejmost. Veškeré nastavení, které před využíváním funkce musíte provést, se totiž skládá pouze ze zapnutí. HDR je poté zapnuté až do chvíle, co funkci zase manuálně vypnete. U počítačů je však situace složitější.

NOVINKY VE WINDOWS 11

Využívání HDR se nevyplácí ve všech situacích, například při práci nebo sledování sociálních sítí není výsledný obraz ideální. Uživatelé s kompatibilním monitorem si na Windows 10 před hraním museli HDR složitě zapínat a jakmile se potřebovali vrátit k jiné činnosti, museli jej vypnout. U Windows 11 je nastavení jednodušší.

Přečtěte si také: Microsoft chce, aby se chatbot Copilot spustil ve Windows 11 automaticky

První změnou je, že uživatelé nového systému Windows budou moci využít zkratky Win + Alt + B, která přepne mezi HDR a standardním režimem displeje. Je poměrně překvapivé, že tato možnost ve Windows nikdy předtím nebyla, jelikož se nejedná o nic složitého. Jestliže potřebujete zjistit, zda hra, již právě hrajete, vypadá lépe s HDR, nebo bez, můžete zkratky využít přímo ve hře a nemusíte ji restartovat, jak tomu bylo v minulosti.  

Druhá novinka je součástí aplikace Xbox Game Bar, která vám, podobně jako Nvidia Shadowplay, přináší herní překrytí, mezi jehož funkce patří například pořízení snímku obrazovky nebo nahrání videa. Přímo v nastavení Game Baru můžete programu přikázat, aby zapínal/vypínal HDR při spuštění/vypnutí konkrétní hry.

V případě, že by hra náhodou neměla své vlastní nastavení funkce HDR, udělá Windows 11 vše za vás a automaticky se pokusí pozvednout grafiku na odpovídající úroveň. Podle redaktora webu Kotaku tato vychytávka funguje výborně. 

CO JE HDR?

High Dynamic Range je technika, která vylepšuje jas, kontrast a mnoho dalších součástí fotografie nebo jakéhokoliv jiného obrazu. Bez HDR jsou barvy na monitoru či fotce značně redukovány. Představte si, že pořizujete snímek osoby proti slunci. Jestliže nemáte funkci HDR zapnutou, osoba na obrázku skončí nejspíš s tmavým obličejem, což nevypadá dobře. Máte-li funkci zapnutou, barvy jsou mnohem jasnější a fotka vypadá lépe