Wasteland 3 není dvakrát velkou novinkou. Crowdfundingová kampaň proběhla už v roce 2016 během podzimu s výsledkem vybrání potřebné částky a došlo i k sympatickému 13% bonusu. O hře jako takové moc jinak slyšet nebylo, až do letošní E3, kdy se přihlásila o pozornost malým, humorným trailerem. I nadále se o ní moc nemluví, ale informace pozvolna přicházejí - přeci jen je vydání plánováno na jaro 2020. A jakmile k onomu dni dojde, Wasteland 3 vás usurpuje a jen tak nepustí, neboť v přípravě je pořádná dávka herní doby.

Připravte si přibližně 50 hodin volného času, avšak neberte toto číslo jako přesné. Sami vývojáři si nejsou jistí, kolik času vám dohrání zabere, protože existuje několik proměnných, které herní dobu ovlivňují. Ředitel vývoje Tim Campbell uvádí, že zmíněných 50 hodin je hrubý odhad a víceméně průměr. Wasteland 3 nabídne spoustu různých rozhodnutí a cest, jak se k nim dostat. 

"Pokaždé tu jsou kratší a rychlejší styly, jak hrou projít. Nástřel je někde uprostřed, přičemž hráči mohou zažít kratší i delší zkušenost. Naším cílem je podobná doba jako u Wasteland 2, možná trochu delší," pověděl Campbell při interview s Wccftech a zakladatel studia Brian Fargo tomu přitakal.

Nicméně klasickou kampaní Wasteland 3 nekončí. Studio už má podle dotazovaných již připravený plán na DLC do hry a samozřejmě se počítá s výraznou podporou hry, do níž patří nový obsah, levely, zbraně a mimo jiné také vozidla, jež budou v sérii novinkou. Více informací o nadstavbě hry bychom se měli dozvědět ke konci roku, pověděl Campbell. Fargo dodal, že doufají, že budou se značkou Wasteland pracovat příští dekádu. "Tohle je náš Fallout," řekl. Pokud tedy hra uspěje, třetím dílem to zřejmě neskončí.

Novinkou v sérii je také multiplayer, do něhož inXile Entertainment vkládá hodně nadějí. Nečekejte přímé PvP, nýbrž kooperaci. Ano, budete se moci s parťákem navzájem kočkovat, ale nepředstavujte si žádné souboje na život a na smrt. 

Hráči budou moci procházet hrou společně s tím faktem, že si budou muset poradit tak, jako by tam byl pouze jeden. Počet NPC se při zapojení druhého hráče nezdvojnásobí. Wasteland 3 tak nabídne možnost si partičku rozdělit a každý hráč se vydá svou cestou. Navíc je možné do hry naskočit a vyskočit z ní, aniž by došlo k narušení postupu prvního hráče ve hře. Vývojáři tak chtějí udělat multiplayerovou složku flexibilní, aby si hráči klidně mohli mezi singleplayerem a multiplayerem přepínat, jak budou potřebovat. Každopádně oba hráči budou moci ve hře dělat zásadní rozhodnutí či zaútočit na frakci, v níž zabijí důležitou postavu. Jestli tedy budete spolupracovat, nebo půjdete každý svou cestou, je na vás, ale následky činů postihnou vás oba.