Konečně padlo embargo a já mohu přestat mluvit v pouhých náznacích. Na Gamescomu 2022 jsem mimo jiné zavítal na stánek vydavatelství Fulqrum Publishing (dříve 1C Entertainment) a vyslechl jsem si prezentaci titulů z jejich portfolia, který právě teď finalizují. Hra, jež mě zaujala pravděpodobně nejvíc, byla odlehčená strategie Warpaws.

Warpaws nás přivede do válečného konfliktu velmi vzdáleně inspirovaného druhou světovou válkou. Bojovat proti sobě nebudou Spojenci a Osa, ale kočky a psi. Ač vývojáři nejdříve naznačovali, která ze stran konfliktu byla inspirovaná jakou historickou koalicí, dnes o tom tvrdě mlčí. PR důvody za tím pravděpodobně všichni chápeme. Já jako zarytý pejskař jsem přesvědčen, že podvržené napadení polského vysílače v Gliwicích zní přesně jako věc, kterou by kočky rozhodně dokázali spunktovat.

Ačkoliv se hra řadí do žánru real-time strategií, nováčci se nemusí bát do ní vstoupit. Na jednotlivých mapách se totiž nemusíte starat o ekonomiku ani náročnou výstavbu budov a základen. Důležité bude taktické zabírání území a případně i drobných základen produkujících specializované jednotky. Za každou stranu konfliktu se může těšit na 8 různých jednotek, které budou dobře vybalancovány, ale přesto jak psi, tak i kočky dokážou nabídnout specifickou taktiku.

Warpaws nabídnou příběhovou kampaň pro jednoho hráče a také několik multiplayerových režimů. Až už v kooperaci či proti sobě budou hráči muset dbát i na specifika prostředí.

„Jakožto velcí fanoušci hry Z od Bitmap Brothers jsme milovali strategické hry, které se víc zaměřovaly na vtažení do zápalu než na managment surovin,“ řekl game director Daniel Mortensen. Budete tak muset přemýšlet, který z klíčových bodů zabrat dříve, který později, a případně jestli dokážete využít písečnou bouři a padající led ve svůj prospěch.

Hra bude vycházet v prvním čtvrtletí roku 2023 na platformách PlayStation 5, Xbox Series X|S, Nintendo Switch a PC.