Gary Grigsby's War in the East 2 je pokračování strategického titulu z roku 2010, který byl vyvíjen pod taktovkou vývojářského studia 2by3 Games. Druhý díl vyšel 25. 3. tohoto roku exkluzivně přes stránky společnosti Slitherine. Už 9. 12. ho ale můžete očekávat na Steamu.

O CO SE JEDNÁ?

Jedná se o pokračování původního Gary Grigsby's War in the East. Studio 2by3 Games se po jedenácti letech vrátilo, aby hru kompletně revidovalo a vylepšilo, přičemž byly upraveny mechaniky tak, aby nový titul poskytl hráčům realističtější, historicky bohatší a náročnější strategický zážitek. Na první pohled se od prvního dílu liší upraveným rozhraním.

Hra je zasazena do období druhé světové války a odehrává se nejen na východní frontě, která tvořila nejdůležitější scénu a bojiště v kruté válce mezi nacistickým Německem a komunistickým Sovětským svazem, kdy každá velmoc ovládá několik milionů mužů.

ZMĚNY V POKRAČOVÁNÍ

Pokračování disponuje třemi kampaněmi, jež se budou odehrávat na celé mapě, přičemž ta hlavní popisuje rozsáhlé tažení celé východní fronty v letech 1941 až 1945 po operaci Barbarossa, což je krycí název pro invazi německých vojsk do Sovětského svazu. Vývojáři slibují stovky ne-li tisíce hodin historické zábavy. Kromě kampaní je však ve hře i sedm menších scénářů.

Důležitou změnou je také úprava umělé inteligence, vývojáři ji popisují jako „nejlepšího protivníka s umělou inteligencí, jakého kdy 2by3 vyrobili pro jakoukoli ze svých her.“ Nový, počítačem řízený protihráč bude tedy lepší obránce, ale zároveň schopnější útočník

Zásadních úprav se dočkala i mapa, ta je mnohem přesnější a nachází se v ní i kompletní jednokolejná a dvojitá železniční síť. Kvalita silnice a terén také hrají významnou roli, jelikož podle těchto dvou faktorů se bude odvíjet dopad na pohyb, boj a zásoby.

Systém vzdušné podpory se rovněž dočkal mnoha změn, po mapě jsou rozmístěny letecké základny, vše působí skutečněji a vzdušné útoky mají své vlastní fáze. Nechybí ani asistence umělé inteligence. Dalšími užitečnými změnami jsou encyklopedie zbraní nebo 520stránkový manuál, který popisuje všechny aspekty hry.

ZÁVĚR

Jestli vás hra zaujala, a ještě jste si ji nepořídili na oficiální stránce za necelé 2000 Kč, můžete si počkat pár dnů do vydání na Steamu. Systémové požadavky nejsou moc náročné, absence češtiny a cena, která zřejmě nebude odlišná od té současné, vás však může odradit. Aktuálně si hru můžete přidat do seznamu přání nebo ji nominovat na Steam Awards.