Studio Krafton, jež stojí za battle royale hrou PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS, žaluje vývojáře dvou her pro mobilní zařízení. Důvodem je obvinění z kopírování právě PUBG. To ale není vše, jelikož žalobě čelí i společnosti Google a Apple, protože tyto hry nabízí ve svých obchodech.

Jedná se tedy konkrétně o hry Free Fire a Free Fire Max, za kterými stojí singapurská Garena. Oba tituly jsou na Google Play i App Store zdarma s mikrotransakcemi.

„Free Fire a Free Fire Max rozsáhle kopírují řadu aspektů hry PUBG – strukturu hry, způsob hraní, kombinaci a výběr zbraní, brnění, jedinečné objekty, lokace a celkový výběr barevných schémat, materiálů a textur,“ tvrdí Krafton. Popravdě, není se ani čemu divit.

Krafton uvádí, že společnost Garena vydělala stovky milionů dolarů z prodeje. Zároveň tvrdí, že společnosti Google a Apple vydělaly podobné částky právě z distribuce těchto her, respektive z provizí za mikrotransakce.

Krafton podnikl 21. 12. 2021 několik kroků. Jako první požádal společnost Garena, aby „okamžitě přestala těžit z Free Fire a Free Fire Max“, což firma zjevně odmítla. Poté požádal Google a Apple o zastavení nabízení těchto her ve svých obchodech, ale nic se nezměnilo, jelikož hry v nich stále dostupné jsou. Zatřetí požádal YouTube o odstranění videí, jež obsahují gameplay záběry z Free Fire a Free Fire Max.

Podle Jasona Golze, mluvčího Sea (mateřská společnost Gareny) jsou tvrzení Kraftonu neopodstatněná.