V CD Projektu RED je dusno. Vývojáři jsou frustrováni, rozzlobeni a po celé varšavské kanceláři je nalepen slogan hlásající, že jsou rebelové. Dusnou atmosféru pocítila správní rada polského studia při čtvrtečním videorozhovoru se zaměstnanci, kteří kladli nepříjemné otázky. Správní rada CD Projektu se měla omluvit za katastrofický stav Cyberpunku 2077 a převzít veškerou zodpovědnost.

Vývojáři měli klást otázky ohledně reputace společnosti, nerealistických termínů vydání hry a neúnavných přesčasů trvající měsíce a roky před vydáním hry 10. prosince/decembra letošního roku.

Během setkání šéfové CD Projektu uvedli, že se dohodli se Sony, ale neprozradili konkrétní podrobnosti. K videorozhovoru došlo před oznámením, že Sony stahuje Cyberpunk 2077 z PlayStation Store a bude všem zájemcům vracet peníze za koupi digitální PS4 verze hry.

Zaměstnanci jsou pochopitelně frustrovaní. Vydrželi několik období rozsáhlých přesčasů; Před vydáním Cyberpunku 2077 museli pracovat šest dnů v týdnů.

Přečtěte si také: Cyberpunk 2077: Daniel Vávra byl ze začátku zmaten. Pak si ale hru užil

Od současných i bývalých zaměstnanců se agentura Bloomberg dozvěděla, že termíny stanovené správní radou byly vždy nereálné. Mnohým vývojářům bylo jasné, že potřebují více času. Přesto představitelé na začátku letošního roku tvrdili, že Cyberpunk 2077 je úplný a hratelný, což neměla být pravda.

Na tuto otázku došlo také při videorozhovoru. Správní rada CD Projektu odpověděla, že za vše převezme odpovědnost.

Cyberpunk 2077 je jednou z největších her letošního roku a navzdory velkým technickým problémům na konzolích PlayStation 4 a Xbox One je z pohledu prodejů úspěšná. Jen v předobjednávkách se prodalo více než 8 milionů kusů, což zaplatilo dlouhý vývoj. Otázkou je, jak dlouho bude akční RPG od tvůrců Zaklínače v plusu. CD Projekt totiž bude z vlastní kapsy vracet peníze i nespokojeným majitelům fyzických kopií hry.

Přečtěte si také: Problémy Cyberpunku 2077 stály zakladatele CD Projektu dost peněz

Pokud jste se pokusili vrátit hru v obchodě, kde jste ji zakoupili, a nezadařilo se, tak máte do 21. prosince/decembra poslat e-mail s kopií dokladu o zaplacení na helpmerefund@cdprojektred.com a CD Projekt se s vámi spojí. Na žádosti odpovídají ve vlnách. Máte tak mít trpělivost.

Na problémy Cyberpunku 2077 reaguje také Microsoft. Americká společnost prodloužila možnost refundace na Xboxu One a Xboxu Series X/S. Microsoft dle svých slov vrátil peníze téměř všem hráčům, kteří dosud požádali, ale nyní rozšiřuje refundaci a umožní každému, kdo koupil Cyberpunk 2077 přes Microsoft Store, zažádat o vrácení peněz. Přesto Microsoft hru ze svého obchodu neodstranil.

Z pátka na sobotu byl vydán hotfix 1.05, který opravuje spoustu chyb v misích, vizuál i hratelnost. Více jsme o něm napsali zde.

Cyberpunk 2077 vyšel 10. 12. letošního roku s českými titulky na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Hra je hratelná na PS5 a Xboxu Series X/S skrz zpětnou kompatibilitu. Vylepšení pro next-gen konzole bude později.