Dobré ráno. Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Internetem se nesou spekulace s pochybami nad celosvětovým vydáním PlayStationu 5. Vše odstartoval trailer (nyní je soukromý) na Call of Duty Black Ops: Cold War, který zmiňoval, že upgrade pro PS5 bude v USA a Kanadě dostupný v „Holiday 2020“, zatímco ve zbytku světa koncem roku 2020. Obavy fanoušků podpořily oficiální stránky Sony, které pro USA a Kanadu uvádějí také Holiday 2020, zatímco zbytek jazykových mutací konec roku 2020, včetně těch českých.

Ono to ale není tak jednoduché. Když se totiž podíváme na význam slovíčka holiday, tak v Americe jsou tímto slovem označovány vánoční svátky, zatímco v britské angličtině může jít i o školní prázdniny, případně dovolenou. V herním průmyslu jde nejčastěji o období od listopadu/novembra do prosince/decembra. Rozdílná slovíčka u vydání PS5 tedy nemusí nic znamenat. Vše ale ukáže až čas. Každopádně by i přesto PlayStation 5 byla po celém světě dostupná do konce roku 2020.

- Trailer nám připomíná, že v pátek vyšly závody WRC 9 na PC, PS4 a Xbox One. Switch verze dorazí později a počítá se i s PS5 a Xbox Series X.

- Spelunky 2 mají stanovený termín pro PC verzi. Počítačoví hráči se pokračování indie hitu dočkají 29. 9. letošního roku na Steamu, tedy dva týdny po vydání hry na PlayStationu 4. Spelunky 2 se drží v žánru dvourozměrných plošinovek a nabídnou náhodně generované úrovně, ve kterých budete prozkoumávat temné podzemní jeskyně a hledat poklady.

- The Last of Us Part II bylo hodně kritizováno fanoušky prvního dílu za příběh, který nebyl podle jejich představ. Přes to všechno se pokračování survival thrilleru od Naughty Dog může pochlubit nejvyšší mírou dohrání ze všech PlayStation 4 exkluzivit. Jinými slovy, The Last of Us Part II dohrálo nejvíce hráčů - konkrétně to bylo 58,2 procenta. Vypovídá o tom trofej, kterou získáte na samém konci hry. Takhle vypadá pořadí:

  • The Last of Us Part II - 58,2 %
  • Final Fantasy VII Remake – 53,4 %
  • God of War – 51,7 %
  • Marvel's Spider-Man – 50,7 %
  • Uncharted: The Lost Legacy – 50,3 %
  • Detroit: Become Human – 49 %
  • Ghost of Tsushima – 40,3 %
  • Uncharted 4: A Thief's End – 39,3 %
  • Horizon: Zero Dawn – 34,5 %
  • Days Gone – 34 %
  • Death Stranding – 29,3 %
  • Red Dead Redemption 2 – 28,6 %

- Microsoft Flight Simulator je mezi předplatiteli Xbox Game Passu velmi oblíbený. Dokonce se letecký simulátor stal nejhranějším novým titulem ve službě. Počet unikátních hráčů hry přesáhl jeden milion, celkem podnikli přes 26 milionů letů a nalétali více než 1,6 miliardy kilometrů.

- Při čekání na datum vydání a cenu Xboxu Series X se Jason Ronald pochlubil, že jejich konzole bude plně kompatibilní s DirectX 12. Díky tomu dokážou vývojáři her využít lépe funkce jako je ray-tracing a mesh shaders.

- Nejprodávanější hrou minulého týdne ve Velké Británii jsou Marvel's Avengers, kteří překonali zbývající novinky týdne, tedy Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 na druhém místě a NBA 2K21 na třetí příčce. Následují tituly Animal Crossing: New Horizons, Mario Kart 8: Deluxe, Minecraft ve verzi pro Switch, GTA V, FIFA 20, Ghost of Tshusima a PGA Tour 2K21.

- Už více než 1000 dnů čekají fanoušci na zprávy o třetí Bayonettě. Hra byla představena na slavnostním ceremoniálu Game Awards 2017, a to formou traileru. Naštěstí Platinum Games nedávno potvrdili, že vývoj nadále pokračuje, s Bayonettou 3 tak můžeme jednou počítat. Mezitím příznivci Nintenda čekají ještě na novinky o Metroid Prime 4 a pokračování The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

- Bethesda po letech vydala velké aktualizace pro první dva díly střílečky Doom, které běží na enginu Unity. Hry se dočkaly podpory Steamu, podporují hraní v rozlišení 16:9 bez černých pruhů, zvětšilo se zorné pole a byla zavedena oficiální podpora nástrojů DeHackEd sloužících pro modifikaci/úpravu her. Už chybí jen ray-tracing...

- Nové DLC pro Gears 5? Databáze Steamu odhalila zápis nové expanze. Pravděpodobně ale půjde jen o grafické vylepšení, které dostane PC verze současně s vydáním konzole Xbox Series X.

- Bude ve čtvrtek na Ubisoft Forward oznámen remake zapomenutého Prince z Persie? Je o tom přesvědčen známý a dobře informovaný novinář Jason Schreier. O Prince of Persia Remake se už dlouho spekuluje a v minulosti byly i určité náznaky - obchod Max měl v seznamu PS4 a Switch verze. Nyní dává naději právě Schreier, který dodal, že maloobchodníci rádi kazí Ubisoftu překvapení.

- Podle francouzského webu XboxGen.com vyjde PlayStation 5 až po Xboxu Series X. Konzole od Sony se má s Blu-ray mechanikou prodávat za 599 euro a bez mechaniky za 499 euro. XboxGen se to měl dozvědět od svých zdrojů. Sony by se tak vrátila k ceně, za kterou se prodávala PS3. Ceny jsou o 100 eur vyšší, než nedávno psali na VGC, ale vzhledem k použitým technologiím/hardwaru by dávaly smysl. Stejné zdroje prý neměly informace o ceně Xboxu Series X.

- Společnost Electronic Arts zkouší, co si může dovolit. Do EA Sports UFC 4 krátce po vydání umístila in-game reklamy, což hráči ve velkém kritizují a ptají se, zda mají za potřebí koukat na reklamu, když za hru zaplatili 60 dolarů. Vývojáři se po vlně protestů rozhodli ustoupit a in-game reklamu ze hry odstraní. Reklama se objevuje během fáze přestávky a při záznamu. Ve videu je možné vidět i vyjíždějící reklamní slot u časomíry.

Tímto přešlapem od EA končí dnešní Stručně. Já vím, některé zprávy byly delší, ale nechtěl jsem vás ochudit o podrobnosti. Snad jste tedy vše přečetli a budu se na vás těšit zítra u dalšího Stručně, případně u jiných novinek a článků, které v průběhu dne vydáme. Já se jdu mezitím pořádně rozkoukat, po dovolené jsem trošku dezorientován a nějak ztuhlej. Mezitím mi můžete napsat, co zrovna hrajete. Já v posledních dnech trávil čas u Marvel's Avengers a Fast & Furious Crossroads (kvůli recenzi, jinak bych to ani nezapnul).