Lovecraftová hororová detektivka The Sinking City, která vyšla před více než rokem, zmizela z většiny platforem. Hru tak již nenajdete na Steamu, ani v obchodě Epic Games Store či Xbox One a PlayStation 4. A proč se tak stalo? Na to nám v otevřeném dopise odpovídají sami vývojáři z nezávislého studia Frogwares

Jde o spor s vydavatelem hry, společností Nacon, dříve Bigben. Ten škodil vývojářům, jak jen mohl. Potají se snažil přivlastnit si práva na hru a předstíral tak, že The Sinking City patří právě jemu. Nacon si od vývojářů vyžádal zdrojový kód hry a spustil i kompletní marketingovou kampaň. Navenek to tedy vypadalo tak, že majitelem a vlastníkem práv je společnost Nacon.

Přečtěte si také: Vydavatelství BigBen se mění v Nacon

Avšak tak to nikdy nebylo. Práva na hru patřila a patřit budou vývojářům ze společnosti Frogwares. Nacon obdržel pouze licenci na prodej hry. Za to měl přispívat na vývoj titulu a následně vyplácet podíl z prodejů. Bohužel ono vyplácení často probíhalo opožděně, někdy k němu vůbec nedošlo. Nacon aktuálně vývojářům dluží přibližně jeden milion euro.

Od vydání The Sinking City, 27. 6 2019, se soudíme s Bigben Interactive/Nacon," napsalo Frogwares na svých oficiálních stránkách.

V tomto soudním sporu Frogwares chtělo ukončení dohody s vydavatelem Nacon kvůli porušení smluveních podmínek. Soud dal následně za pravdu vývojářům. V důsledku toho proběhlo ono stažení hry na již zmíněných platformách, aby peníze nadále neputovaly do kapes podvodníků.

Prozatím se titul prodává prostřednictvím obchodu pro Switch, Gamesplanet a platformě Origin, kde je titul publikován přímo vývojáři z Frogwares. Pokud však zvažujete koupi hry, nejvíce vývojáře podpoříte koupí počítačové verze bez DRM na jejich stránkách.