Zprávu o ukončení spolupráce mezi studiem Techland a Chrisem Avellonem, jejímž impulzem byla série obvinění z údajného sexuálního obtěžování, nyní následuje další známé jméno videoherního průmyslu. Ashraf Ismail na pozici kreativního ředitele oživil sérii Assassin's Creed, když nám společně se svým týmem přinesl pirátský Black Flag. Neméně revoluční bylo i egyptské Assassin's Creed Origins, které nás zavedlo mnohem dále v čase. Nyní bychom se měli dočkat seversky laděného dílu s podtitulem Valhalla, který po řeckém Odyssey opět dostala na starost montrealská pobočka Ubisoftu vedená právě Ismailem.

Přečtěte si také: Techland ukončuje spolupráci s Chrisem Avellonem kvůli obvinění ze sexuálního obtěžovaní

Ten ale nyní odstupuje z vývoje tohoto projektu. Důvodem je obvinění, podle kterého Ashraf Ismail údajně podváděl svou ženu a zároveň lhal své partnerce, která o jeho manželství nevěděla, ačkoliv spolu byli celý rok.

Ubisoft celou situaci krátce okomentoval:

„ASHRAF ISMAIL ODSTUPUJE Z PROJEKTU, ABY SI VZAL SLUŽEBNÍ VOLNO. VÝVOJÁŘSKÝ TÝM JE ZAVÁZÁN K TOMU, ABY S ASSASSIN'S CREED VALHALLA PŘINESL SKVĚLOU HRU.“

UBISOFT

Sám Ismail se k obviněním také vyjádřil na svém Twitteru. Pokud byste se ale na jeho zprávy chtěli podívat sami, zjistíte, že jeho účet už neexistuje. Můžeme tak jen referovat přání Ashrafa Ismaila, který věří svému týmu a do zbylého vývoje jim přeje vše nejlepší.

Prozatím nevíme, jestli se Ashraf Ismail k Valhalle vrátí. Můžeme jen doufat, že jeho odchod neovlivní vývoj hry, na kterou se určitě mnozí z vás těší. Valhalla vyjde koncem letošního roku na PC, PS4, Xbox One, PlayStation 5 a Xbox Series X.

Další známé studio - Insomniac Games stojící například za sérií Ratchet & Clank či předloňským Spider-Manem - zareagovalo na nedávnou sérii tweetů, které obvinily několik současných a bývalých zaměstnanců ze sexuálního obtěžování.

Podle zpráv měl Insomniac chránit kariéru dotyčných místo toho, aby se soustředil na poškozené pocházející z řad vývojářského týmu.

Insomniac ve své reakci zdůrazňuje, že je studio především místem rovnosti a diverzity, čehož se hodlá nadále držet.

Jedna z bývalých zaměstnankyň studia, Sol Brennan, zveřejnila několik tweetů, které popisují její zkušenosti během působení v Insomniac Games. Společnost podle ní se ženami nezacházela dobře a v době, kdy ještě ve studiu pracovala, se zde vyskytovali minimálně tři sexuální predátoři.

Konkrétně zmiňuje Edgara Vargase, který v Insomniac Games působil na pozici koordinátora lidských zdrojů. Podle Brennan měl právě on dělat několika kolegyním neslušné návrhy a společnost podle ní o jeho chování věděla minimálně měsíc před tím, než byl donucen svou pozici opustit. Nedlouho po zveřejnění této zprávy se ozvali i další zaměstnanci, kteří přiznávají, že se také stali obětí těchto útoků.

Insomniac a Ubisoft však nejsou jediní, kteří nyní čelí vlně obvinění z nevyrovnaných poměrů na pracovišti.