Viking City Builder je klasická budovatelská strategie doplněná o prvky z real-time strategií. Navíc za ní stojí pouze jeden člověk (Roslagen), který si dal na hře opravdu záležet. Plus se rozhodl do své strategie implementovat i funkci RTX. Ta pomáhá vytvořit ještě autentičtější atmosféru, která vám pomůže se vcítit do kůže drsných seveřanů.

Začíná éra plná nájezdů a bojů o území. Éra těch nejdrsnějších válečníků všech dob. Vikingská éra. A vaším úkolem není nic jiného než zaručit blahobyt pro svůj klan. Avšak vám už se nechce dále cestovat, chcete se usadit, a tak se rozhodnete vybudovat si osadu na místě právě vydrancované vesničky.

Vaše osada bude postupem času růst, což bude docíleno především stavbou nových budov. K dispozici dostanete obří paletu staveb z vikingských dob. Jako příklad můžeme uvést klasické vikingské příbytky, přístavy či rituální obydlí. Tohle všechno a mnohem více vám pomůže udržet osadu v chodu.

Stavba jednotlivých budov vás bude něco stát. Suroviny se jen tak neválejí po zemi a samotné budovy se také nepostaví samy. Bude tedy třeba posílat lidi do práce. Někteří vám pomohou se stavbou, jiní se vydají na lov, aby bylo co jíst, a další se zase pustí do získávání potřebných surovin. Nezapomeňte ale, že se nacházíte na evropském území, bude nutné připravit i nějakou menší armádu.

Zde se nám do hry dostávají RTS mechaniky, které využijete především při obraně před evropskými národy, nebo naopak při jejich napadání. Proč suroviny a jídlo pracně získávat, když stačí vydrancovat pár vesnic a máte zásoby na několik měsíců dopředu.

A v neposlední řadě tu máme podporu RTX. Vývojář Roslagen se k ní vyjádřil takto: „Jsem opravdu hrdý na to, čeho se mi povedlo dosáhnout s Ray Tracing. Vybral jsem si Unreal Engine 4, jakožto základ pro Viking City Builder, s jeho grafickými možnostmi a touto konkrétní technologií na mysli.“

Podle Roslagena nabízí ray-tracing mnohem realističtější hru světla a stínů, což pomáhá virtuální svět přivést k životu a udělat ho uvěřitelnější. Funkce RTX ale přichází s negativním dopaden na výkon. Tady bude důležitá podpora DLSS2.

Viking City Builder zatím nemá stanovené datum vydání, ale je ve vývoji pro PC.