Čínskému technologickému holdingu Tencent se propadly akcie až o 11 procent poté, co deník The Economic Information Daily, který kontroluje čínská vláda, označil videohry za duchovní opium.

V článku je uveden příběh studenta, jehož spolužáci hrají osm hodin denně hru Honor of Kings. To je jeden z populárních titulů v portfoliu Tencentu.

Analytik Ke Yan by se divil, kdyby do článku nezasáhla čínská vláda. Už jen z důvodu, že videohry byly označeny za duchovní opium. Mezitím se Tencent snaží zastavit pokles ceny svých akcií a vydal prohlášení. V něm se zavázal zavést další omezení počtu hodin, které mohou nezletilí strávit hraním her. Mluví se o jedné hodině ve všední dny a dvou hodinách o víkendech a svátcích. Dalším nápadem je úplný zákaz hraní her pro osoby mladší 12 let.

Videohry jsou v posledních době v Číně často kritizovány. Čína pomocí kamer v telefonech kontroluje i to, kolik dotyčným hráčům je let. Z Ameriky a Evropy zase zaznívají názory, že Čína se snaží high-tech společnosti, jako jsou Tencent a Alibaba, přibrzdit, aby nezískaly příliš velkou kontrolu – jako Google, Facebook a Amazon.

Čínské úřady mají silný vliv na celá odvětví. Nejlepším příkladem je soukromé školství v zemi. Prakticky během jediného dne byly zlikvidovány oblíbené služby doučování. Odhaduje se, že byly zničeny obchody v hodnotě 70 miliard dolarů ročně.