Tak jsme se konečně dočkali. Ještě před začátkem akce Xbox + Bethesda Game Showcase došlo na předčasné zveřejnění první pořádné ukázky RPG Starfield, na němž pracují tvůrci ságy The Elder Scrolls a novějších Falloutů ze studia Bethesda Game Studios. K odhalení hry došlo již na výstavě E3 v roce 2018, a nyní, o tři roky později, se můžeme podívat, jak vypadá ve skutečnosti díky dvouminutovému teaseru, který se nejprve objevil na Twitteru a poté si odbyl oficiální premiéru na samém začátku konference. Na únik upozornil například server GameSpot.

Přečtěte si také: VELKÝ souhrn z celé E3 2021 - Oznámení, videa, novinky

Přestože grafická stránka hry nevypadá vůbec zle, pro trénované oko určitě nebude těžké poznat, že Starfield využívá stále ten samý engine, jaký pohání například Skyrim nebo Fallout 76, tedy engine Creation, jehož kořeny můžeme vysledovat až k Morrowindu. To potvrzuje i úvod samotného teaseru, který obsahuje informaci, že video je pořízené z alfa verze hry a z enginu Creation 2. S ohledem na to, že se zjevně jedná o technologii s téměř 20 let starými základy v enginu Gamebryo, je toto číselné označení poměrně humorné. Vývojáři přesto uvádí, že Creation Engine 2 je zcela nová technologie, na níž se pracovalo roky, a je určená pro podporu nové generace průzkumu a pohroužení do herního světa

Teaser každopádně nabízí první pohled na vesmírnou loď a jejího pilota, stejně jako na pusté prostředí, z něhož loď startuje ke hvězdám. Jedná se jen o malou ochutnávku, která v první řadě odhaluje, kdy se Starfieldu dočkáme. Bohužel si budeme muset ještě více než rok počkat, protože Starfield vyjde 11. 11. 2022, a to ve verzi pro PC a Xbox Series X|S. Jelikož Microsoft nyní vlastní Bethesdu, dle očekávání není nikde o verzi pro PlayStation 5 zatím ani zmínka. Na samotné konferenci bylo posléze potvrzeno, že se jedná o exkluzivitu pro PC a Xbox.

Kromě teaseru uniklo předčasně také video ze zákulisí, které za doprovodu komentáře Todda Howarda nabízí pohled na kanceláře Bethesdy Game Studios, několik záběrů z editoru používaného vývojáři a řadu konceptů. Ty ukazují pozoruhodná, exotická mimozemská prostředí. Video zároveň připomíná, že Starfield je první originální značkou od Bethesdy Game Studios po 25 letech, a naznačuje, že se při hraní staneme součástí organizace Constellation.

Starfield vychází 11. listopadu/novembra 2022 ve verzi pro PC a Xbox Series X|S. Hra bude také součástí nabídky Game Passu, a to ode dne vydání.