Celý herní svět čeká na odhalení ceny a data vydání nové generace konzolí. Téměř každý den čteme nejrůznější spekulace, které se občas rozchází. V noci ale na povrch vyplaval další únik, který je hodně zajímavý.

Xbox Series X a Xbox Series S se mají začít prodávat od 10. 11. letošního roku a stát 499 dolarů a 299 dolarů. Kromě toho unikl i design konzole Xbox Series S. O méně výkonném modelu nové generace konzole od Microsoftu se spekuluje dlouhé měsíce.

Přečtěte si také: Xbox Series S má oficiální trailer s datem vydání

S informacemi přišla stránka Windows Central a získat je měla od více zdrojů. Cena je to opravdu zajímavá. Když cenu převedeme na eura a poté na české koruny, tak Xbox Series X by se prodával okolo 13 až 14 tisíc Kč, zatímco Xbox Series S by byl za 8 až 9 tisíc. To jsou vskutku lákavé ceny.

Xbox One X se u nás prodával za 13 490 korun. Ve světě konzole stála 499 dolarů/eur.

Pojďme dál. Brad Sams ze serveru Thurrott odhalil design Xboxu Series S. Nejprve zveřejnil obrázek s odhadovanou maloobchodní cenou 299 dolarů a poté přidal i animaci, která porovnává oba modely Xboxu Series.

Jak můžete sami vidět, Xboxu Series S by se měl prodávat v bílé barvě a má charakteristický „gril“, který se má postarat o řádné chlazení. Pro hráče bude rovněž důležité, že konzole nemá Blu-ray mechaniku. Na přední straně je pouze USB port, což znamená, že Microsoft s touto konzolí cílí na digitální prodeje a zejména na předplatné Xbox Game Pass.

Web Windows Central navíc potvrzuje, že modely budou mít rozdílný výkon. Xbox Series S má mít výpočetní výkon grafického čipu přibližně 4 teraflopy, zatímco Xbox Series X dosahuje na 12 teraflopů - Xbox One X má 6 teraflopů. Přesto má ale Xbox Series S řadu funkcí nové generace, včetně rychlého načtení hry díky SSD disku a podporu ray-tracingu pro hezčí efekty ve hrách.

Analytik Daniel Ahmad tvrdí, že vzhled Xboxu Series S je skutečný, ale maloobchodní cenu (299 dolarů) musí Microsoft ještě potvrdit.

Důležité je, že obě platformy budou kompatibilní se stejnými hrami a příslušenstvím. Dle Ahmada je Xbox Series S vhodnou konzolí pro vstup do nové generace pro hráče, kteří nemají tolik peněz. Otázkou zůstává, jak hry budou na méně výkonném hardwaru vypadat. Rozdíl ve výkonu je totiž značný.

PlayStation 5 má také dva modely, ale ty se nebudou lišit výkonem. Místo rozdílného výkonu se Sony zaměřila na to, aby hráčům nabídla klasickou PS5 s Blu-ray mechanikou a čistě digitální edici bez mechaniky. PS5 má 10,2 teraflopů. Spekuluje se, že ceny budou 499 a 399 dolarů/eur.

Microsoft oficiálně oznámil pouze Xbox Series X, nedávno prozradil, že vyjde během listopadu/novembra letošního roku. K samotnému odhalení konzole došlo koncem minulého roku. Od té doby čekáme na důležité informace ohledně ceny a přesného data uvedení na trh.

Microsoft na dnešní únik reagoval na oficiálním twitterovém účtu Xboxu takto. Ano, jde o známý mem.

Po hodině zveřejnila americká společnost další tweet. V něm potvrdila Xbox Series S i plánovanou cenu 299 dolarů a slíbila, že brzy budou následovat další informace.