Gamescom, tradiční veletrh konající se v srpnu v německém Kolíně nad Rýnem, se kvůli probíhající celosvětové pandemii koronaviru přesunul do Los Angeles v digitální formě. Na starost si ho vzal známý moderátor a producent Geoff Keighley, který stojí za úspěšným The Game Awards. Dnes večer proběhla Opening Night Live událost a my jsme se mohli podívat mnoho her, které v nadcházejících měsících vyjdou.

Nedočkali jsme se žádných šokujících oznámení. Místo toho jsme se podívali většinou na již představené hry. Gamescom ale probíhá virtuálně i v dalších dnech, novináři dostali přístup do preview verzí her a mohou napsat své dojmy, včetně nás. Tak nás v dalších dnech bedlivě sledujte.

RATCHET & CLANK: RIFT APART

Akční plošinovka Ratchet & Clank: Rift Apart se ukázala v prodloužené gameplay ukázce, která prezentovala grafické i herní možnosti konzole PlayStation 5. Vidět můžete lepší nasvícení díky technologii ray-tracing. Důležité také je, že akce je nepřerušovaná, žádné otravné obrazovky s načítáním.

Díky PS5 mohou udělat živoucí svět, který dříve (na PS4) nebyl možný.

Také jsme se dozvěděli, že hra vyjde okolo premiéry PS5, což může znamenat v den vydání nebo nejpozději během prvních měsíců roku 2021.

DRAGON AGE

BioWare v rámci Gamescomu připomenuli vývoj nového Dragon Age. Ve čtyřminutovém deníčku ze zákulisí vývoje ukazují nová prostředí a postavy, které si užijeme v „epickém fantasy RPG“. A byl potvrzen návrat Solase.

Call Of Duty: Black Ops Cold War

Call Of Duty: Black Ops Cold War se ukázalo na Gamescomu filmovým trailerem, který potvrdil zasazení do roku 1981, přímé pokračování Black Ops i návrat u fanoušků oblíbených postav jako Woods, Hudson a Mason. Podívat se můžete také na průlet historií významných světových událostí, včetně vietnamské války.

QUANTUM ERROR

Hororová first-person střílečka Quantum Error pro PlayStation 5 a PS4 se připomenu na Gamescomu minutu a půl dlouhým teaser trailer. Ten nám umožní nasát atmosféru chystané hry od nezávislého studia TeamKill Media. Vývojáři se snaží, aby hra vyšla koncem letošního roku a využije možnosti ovladače DualSense.

V Quantum Error hrajeme za Jacoba Thomase, hasiče ze San Francisca, jenž je poslán do Monad Quantum Research Facility. Tohle tajemné zařízení se nachází 30 mil od pobřeží Kalifornie a nečekaně začalo hořet. Ukázalo se, že příčinou požáru jsou neznámé entity. Když Thomas se svým kolegou Shanem Costou a zbytkem týmu dorazí na místo s úmyslem zachránit co nejvíce životů zjistí, že záchranná mise se mění v boj o jejich životy.

*Video funguje, pouze se nenačítá náhled.

DIRT 5

Arkádové závody DiRT 5 od Codemasters ukázali zajímavý režim, který hráčům umožní vytvořit vlastní arény a v nich závodit s dalšími hráči. Nástroje mají umožnit neomezenou kreativitu.

Doom Eternal The Ancient Gods Part 1

Po teaser traileru před dvěma dny následuje trailer na první rozšíření pro adrenalinovou střílečku Doom Eternal. Na hráče čeká nová náročná cesta s celou řadou nepřátel. Zdá se, že hlavní postava má vylepšený hák. Krátce vidíme také nové druhy nepřátel, včetně masivních bestií.

The Ancient Gods Part 1 vyjde 20. 10. letošního roku a jde jen o začátek dodatečné podpory pro Doom Eternal.

LITTLE NIGHTMARES 2

Hororová logická plošinovka Little Nightmares udělala menší díru do světa a vypadá to, že na tom pokračování bude podobně. Little Nightmares 2 nejen se svou kooperací potrápí několik mozků. Přeci jenom je ambicióznější, větší a rozhodně i strašidelnější.

Pro PC, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch se ji dočkáme ještě letos.

STAR WARS SQUADRONS

Star Wars Squadron není sice obrovskou hrou, ale dobře vypadající určitě. I přesto, že se většina hráčů usadí v multiplayeru, bude hra obsahovat i plně realizovanou kampaň pro jednoho hráče se svým originálním a kanonickým příběhem.

Hra vychází 2. 10. pro PC, PlayStation 4 a Xbox One.

LEGO STAR WARS: THE SKYWALKER SAGA

Po delší době jsme se také dočkali pohledu na LEGO Star Wars: The Skywalker Saga. Nešťastné odložení hry z letošního roku na jaro toho příštího vynahrazuje nádherný gameplay trailer.

THE SIMS 4 STAR WARS: JOURNEY TO BATUU

Pokud někdo z vás nikdy neměl důvod hrát The Sims, tak konečně přišla vaše chvíle. Do The Sims 4 totiž přichází DLC Star Wars: Výprava na Batuu. To znamená, že od 8. září, kdy rozšíření vychází, budete ve hře moci najít hromadu vybavení z kultovní filmové ságy Star Wars. Čeká vás nejen nové oblečení a tematické budovatelské možnosti, ale také souboje se světelnými meči, R2D2, C3PO a mnohé další.

OUTRIDERS

Hra Outriders od původních tvůrců kultovního Painkiller ze studia People Can Fly přišli na úvodní večer Gamescomu představit svůj nový cinematický trailer. V něm představili řadu zajímavě vypadajících nepřátel, ale také to, že vývojáři k násilným scénám nemají daleko. Outriders vycházejí na konci tohoto roku pro Xbox One a Xbox Serie X, PlayStation 4 a PlayStation 5, PC a Google Stadia.

SHADOWLANDS AFTERLIVES

Jak bylo slíbeno, tak se také stalo. Blizzard během Gamescomu zveřejnil první ze čtyř dílů animovaného seriálu Afterlives, který hráče připraví na rozsáhlou expanzi Shadowlands. Seriál má za úkol představit některé důležité postavy, které se v datadisku stále populárního masivně multiplayerového RPG titulu objeví.

Afterlives poodhalí příběhy jednotlivých postav a zavede vás do míst, v nichž budete v expanzi bojovat. Mimo jiné zavítáme do říše Bastion, kterou ovládá covenant Kyrian. Podíváme se také do Maldraxxusu covenanta Necrolorda, Ardenwealdu ledové královny a Revendrethu sira Sire Denathriuse.

Zajímavé je, že seriál řeší i samotné začátky celého universa World of Warcraft. Nechyběl ani trailer samotné expanze, který odhalil její datum vydání. Těšit se na ni můžete 27. 10.

Medal of Honor: Above and Beyond

Už téměř rok víme o tom, že studio Respawn připravuje nový díl Medal of Honor. Místo plnohodnotné hry ale půjde o first-person střílečku určenou pro virtuální realitu, konkrétně pro headset Oculus Rift.

Původně měl Medal of Honor: Above and Beyond vyjít v létě letošního roku, ale datum vydání stále neznáme. Místo toho víme, že se ve virtuální realitě podíváme do mnoha bitev druhé světové války. Sami zástupci z Respawnu popisují titul jako vzdělávací a chtějí prostřednictvím něj informovat hráče o skutečných příbězích z krvavé historie lidstva. Hrát budete za spojeneckého agenta OSS, jenž je pověřený infiltrací a přelstěním nacistů po celé Evropě. Spolupracovat budete s francouzským odbojem a postupně sabotovat nacistické operace zpoza nepřátelských linií. Můžete tak čekat podobnou atmosféru jako v prvních dvou dílech série.

Zajímavé je, že hra bude mít i multiplayerové módy a unikátní galerii příběhů, které vám prozradí příběhy veteránů a pozůstalých z druhé světové války. Vyslechnete si jejich příběhy a dozvíte se události z první ruky.

Destiny 2: Beyond Light

SCARLET NEXUS

V květnu jsme na speciálním eventu Microsoftu viděli zajímavou novinku od Bandai Namco. Scarlet Nexus je akční RPG s náročnými souboji, které vyjde pro počítače a obě generace konzolí PlayStation a Xbox.

12 MINUTES

Nového traileru se také dočkala nová velice originální hra 12 Minutes. V této hře budete mít pouze 12 minut, abyste zabránili své smrti. Těchto 12 minut se bude neustále opakovat, dokud se vám nepodaří přežít.

V nejnovějším traileru Annapurna Interactive oznámila, že v dabingu se zhostily hollywoodské hvězdy jako James McAvoy (X-Men: Days of Future Past), Daisy Ridley (Star Wars Episode 9: The Rise of Skywalker) a Willem Dafoe (Aquaman).

AGE OF EMPIRES III: DEFINITIVE EDITION

Definitivní edice real-time strategie Age of Empires 3 vyjde 15. 10. letošního roku a pochlubí se podporou rozlišení 4K, vylepšenými texturami, lepšími animacemi, modernějším uživatelským rozhraním a dojde i na multiplayer.

LEMNIS GATE

Lemnis Gate je tahová first-person střílečka od indie studia Ratloop Games. K oznámení došlo přímo během Opening Night Live v rámci Gamescomu. Na projektu je zajímavá časová smyčka 25 sekund. Co se dá za tu dobu stihnout?

UNKNOWN 9: AWAKENING

Unknown 9: Awakening nás vezme do ulicí Koltaky v Indii, kde v kůži malé Haroony budeme objevovat její speciální a nadpřirozené schopnosti, kterým sama moc nerozumí. Navíc je pronásledována vizemi své vlastní smrti. Její lektorka jí nakonec pomůže najít cestu do tajemné skryté dimenze The Fold kde může pochopit sama sebe.

Tato hra bude dalším vstupem do již obsáhlého světa Unknown 9. Přečíst si tak můžete třeba trilogii novel, která vyhrála řadu cen, či komiksovou knihu. A pokud se chcete opravdu seznámit s tímto světem, zavítejte na stránky hry, kde si můžete zdarma zahrát textovou adventuru plnou zajímavých puzzlů.

CRASH BANDICOOT 4: IT'S ABOUT TIME

Svého spotlightu se dočkal i Crash Bandicoot 4: It's About Time. V jeho případě byly oznámeny Flashback Tapes - možnosti se vrátit do dob před událostmi prvního dílu. Levely v rámci Flashback Tapes nabídnou těžkou logickou výzvu. Získat je můžeme najitím v normálních levelech, ale pouze v případě, že nezemřete. Vývojáři tim vzdávají hold Death Route mechanice z předchozích dílů.

BRIDGE CONSTRUCTOR: THE WALKING DEAD

Tohle je nevšední spolupráce. Hra Bridge Constructor, ve které máte za úkol stavět mosty, se spojila s The Walking Dead. Výsledkem toho budou nové výzvy. V nich musíte postavit mosty a pomoci přeživším utéct před hordami zombíků. Hádanky budou založené na fyzice a nutné bude použít správný materiál při stavbě mostu.

Hra vyjde prakticky na všechny platformy, tj. PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X, Nintendo Switch, PC, Android a iOS. Premiéru očekávejte tento rok.

SAM & MAX VR

Policista Sam a psychotický králík Max se vracejí na scénu. Na Gamescomu bylo naznačeno nové dobrodružství, které bude určené pro virtuální realitu. Na další informace si musíme počkat.

FALL GUYS

Druhá sezóna Fall Guys začne někdy za dva měsíce. Než se ale oficiální datum vydání dozvíme, připravili si pro nás autoři menší ochutnávku toho, co můžeme čekat. Součástí druhé sezóny budou především nové minihry inspirované středověkem. Chybět nebudou ani nové odemykatelné oblečky nebo emoty.

CHORUS

Vesmírná střílečka Chorus se ukázala v prvním gameplay traileru. Vyjde v roce 2021 na PC, PS5, PS4, Xbox Series X a Xbox One.

WARHAMMER AGE OF SIGMAR: STORM GROUND

Gasket Games a Focus Home Interactive na Gamescomu představili Warhammer Age of Sigmar: Storm Ground - novou strategickou hru z oblíbeného světa Warhammeru. Bohužel jsme neviděli žádný trailer ani jiné podrobnější info. Těšit se na ni můžeme již příští rok pro PC, PS4, Xbox One a Nintendo Switch.

WWE 2K BATTLEGROUNDS

Arkádový wrestling WWE 2K Battlegrounds je groteskní verzí wrestlingu a vyjde již 18. 9. na PC, PS4, Xbox One a Nintendo Switch.

SPELLBREAK

Magická Battle Royale hra Spellbreak se konečně dočkala data vydání a je možná blíže než jsme doufali. Tato očekávaná free-to-play akce vychází již 3. 9. na PC, PS4, Xbox One a Nintendo Switch. Tuto zprávu můžete klidně oslavit zhlédnutím zbrusu nového gameplay traileru.

WARFRAME: HEART OF DEIMOS

TEARDOWN

Když spojíte Minecraft a Payday, tak výsledkem je nevšední Teardown od malého nezávislého týmu dvou nadšenců. Titul běží na jejich vlastním enginu. Díky tomu mohli vytvořit prostředí, které můžete ničit podobně jako například v Battlefieldu. Jste schopni naplánovat perfektní bankovní loupež a myslet úplně na vše, včetně perfektní únikové cesty? Dávejte si pozor, pokud něco zbouráte, už to zpět nedáte.

Override 2: Super Mech League

Mlátička s gigantickými roboty se vrací v super-nabité formě v podobě hry Override 2: Super Mech League. Od minulého dílu nás čekají vylepšené herní režimy jako 1v1, 2v2, volný boj a speciální módy jako Xenoswarm, King of the Hill a další. Na hru se můžeme těšit v prosinci tohoto roku na PS5, PS4, Xbox One, Xbox Serie X, Nintendo Switch a PC.