Hry s Augmentovanou realitou na mobilních zařízeních se do podvědomí hráčů dostaly po vydání Pokemon GO v roce 2016. Když k tomu připočítáme starší Ingress a připravovaný Harry Potter: Wizard Unite se dá říct, že studio Niantic má v tomto odvětví monopol. Ten tu ale nemusí být na dlouho, jelikož Microsoft ve stínu své dohody se Sony zároveň oznámil i Minecraft Earth.

Titul bude rozdělen do tří dimenzí. První, pojmenovaná jako "overworld" bude postaven na mapovém základu Open Street Map a podobně jako v Pokémonech se během hraní objeví suroviny, které můžete sebrat. Ale jen ty základní. Pro vzácnější musíte zabrousit do módu "adventure".

Ten už bude generovaný, stejně jak je svět v originálním Minecraftu. Ovšem je projektovaný do reálného právě pomocí AR. Což ale neznamená, že nemá stejná pravidla. Dočkáme se nejen kopání do podzemí, ale i kácení stromů, stavby složitých redstoneových mechanizmů, či chov mobů. Úplně nejlepší je chytání ryb v reálných řekách nebo rybnících. Ještě je dobré doplnit, že rarita by měla být podobná, možná stejná jako v survival módu originálu.

Třetím je "Build Plates", kde stavíte své vlastní budovy pomocí získaných materiálů. Ať už se váš výtvor vejde na stůl, nebo je v reálné helikosti, můžete si do vašeho světa pozvat jiné hráče, aby se podívali a možná vám i pomohli s projektem například pouhým obchodováním.

Na závěr zmíním, že se bude jednat o free-to-play hru, která nebude vyžadovat tolik hýbání, jako konkurence od Nianticu, což může být některými považováno za plus. Monetizace by se zde měla objevit, jak je u podobých her běžné, ale Microsoft se k tomu tématu zatím nechce vyjadřovat. Zmínil se ale o bezpečnosti dětí, kterým bude většina sociálních funkcí zakázana, či minimálně kontrolována pomocí pravidel na jejich Xbox účtu, přenášených pomocí API.

Uzavřená beta v několika amerických metropolích bude probíhat již toto léto, ale datum vydání, bohužel, žádné známo není.