Vesmírné RPG Starfield od tvůrců The Elder Scrolls a posledních Falloutů jsme sice na letošním QuakeConu ani Gamescomu přímo neviděli, ale to neznamená, že tu nemáme nic nového spojeného se hrou. Nově se totiž objevila trojice videí, jejichž prostřednictvím vývojáři z Bethesda Game Studios přibližují některé lokace, na něž při putování napříč světem Starfieldu narazíme, a to s využitím komentáře a různých konceptů. Na záběry ze samotné hry tedy protentokrát musíme zapomenout.

Máme tu například New Atlantis, hlavní město United Colonies, nejmocnější vojenské a politické frakce. Tvůrci popisují New Atlantis jako pravý odraz budoucnosti našeho světa, v němž se mísí všechny rasy, víry i etnické skupiny. S tímto pojetím pak kontrastuje Akila City, které je pro změnu hlavním městem frakce Freestar Collective, volné konfederace tří rozdílných hvězdných soustav. I zde najdeme pestré složení obyvatel, všichni ale mají mít společnou víru ve svátost osobních svobod a individuality.

Zajímavé také je, že Akila City obklopují hradby, za nimiž číhá nebezpečí v podobě mimozemských predátorů známých pod jménem Ashta. Ti jsou popisováni jako kříženci vlků a velociraptorů. Zjevně tedy nejde o zvlášť příjemné a bezpečné místo, na rozdíl od luxusního města Neon. Jak už to tak bývá, tato lokace má zajímavou historii. Původně šlo totiž o plošinu na lov ryb, kterou korporace Xenofresh vystavěla na spíše nedůležitém vodním světě. Při následném lovu ryb však byl objeven druh ryby s psychotropními vlastnostmi.

Jinými slovy, z mořských tvorů bylo možné vyrábět drogy, jejichž prodej je mnohem výdělečnější než rybaření. Tak vznikla droga známá jako Aurora, která je však legální pouze na Neonu. Že by se nám tu rýsovala obdoba Skoomy, proslulé nelegální drogy ze série The Elder Scrolls?

Starfield vyjde 11. listopadu/novembra 2022 ve verzi pro PC a Xbox Series X|S. Hra bude ode dne vydání součástí nabídky Game Passu.