Vývojáři z Bethesdy Game Studios znovu sebrali několik dotazů fanoušků spojených s chystaným vesmírným RPG Starfield, aby je zodpověděli v rámci nového videa. Tentokrát nám vedoucí designu questů Will Shen prozradil, že nás čekají náhodná setkání ve větším měřítku. Na jednotlivých planetách už se náhodně nesetkáte jen s postavami, které k vám přiběhnou někde na cestě, ale i s celými stanicemi. Jejich obyvatelé vám pak mohou sdělit, jaký mají problém, a poslat vás třeba do nedalekého, taktéž náhodně umístěného podzemí.

Dobrou zprávou je, že na rozdíl od Falloutu 4 si budete moci v rámci jednoho průchodu hrou užít obsah spojený se všemi frakcemi přítomnými v herním světě. Ve čtvrtém Falloutu se mohlo stát, že vám určité volby zabránily v přístupu k úkolům a příběhům některých frakcí, zatímco systém, který Bethesda Game Studios chystá pro Starfield, má být podobný tomu, který známe hlavně ze série The Elder Scrolls.

Pokud se vám ale líbilo, že třeba v The Elder Scrolls V: Skyrim můžete být naráz arcimágem ledohradské univerzity, hlavou Družiníků, šéfem cechu zlodějů a vůdcem Temného bratrstva, tentokrát musíte počítat s tím, že ne vždy dostanete možnost ujmout se vedení dané frakce. Hlavní úkolová linie Starfieldu, jež se soustředí na organizaci Constellation, by nicméně hráče měla seznámit se všemi osídlenými soustavami i důležitými postavami a nastínit, o co jednotlivým frakcím jde. A protože nejsou ve vzájemném konfliktu, můžete jejich úkolové linie absolvovat nezávisle na ostatních a vždy alespoň díky svým volbám ovlivnit jejich další směřování nebo zaměření.

Tvůrci také slibují, že i úkolové linie frakcí budou osobitější, a to právě díky většímu dopadu vašich rozhodnutí na důležité postavy nebo fungování jednotlivých skupin. Větší vliv pak mají mít také vaši společníci. Historicky byli společníci ve hrách od Bethesdy Game Studios spíše nešikovné zarážky dveří a chodící úložiště pro nadbytečné předměty z vašeho inventáře. Tentokrát ale mají i své názory a vlastní pohled na to, co během hlavní příběhové linie Starfieldu napácháte.

Při určitých příležitostech dokonce dostanete možnost nechat společníka, aby promluvil místo vás a něco za vás vyřídil. I tato volba ale může mít dobré nebo špatné následky v závislosti na tom, co řekne. Přičemž nadále platí, že společníci se hodí na nošení nebo výměnu předmětů, stejně jako na pomoc v boji. Také mohou fungovat jako součást posádky vaší vesmírné lodi.

Ačkoliv zde teoreticky míříme do vod mírných spoilerů, Shen uvedl, že během hlavní úkolové linie a při zkoumání tajemství určitých artefaktů nás Starfield zavede i do naší sluneční soustavy. Dostaneme tedy odpověď na to, co se v herním světě stalo se Zemí a navštívíme třeba Mars, kde vzniklo jedno z prvních lidských sídel po opuštění Země. Vypadá to tedy, že vývojáři z Bethesdy Game Studios nepřipravili naší rodné planetě zrovna nejpříjemnější osud. Na podrobnosti si ale budeme muset ještě počkat.

Starfield vyjde někdy během první poloviny roku 2023 ve verzi pro PC (Steam) a Xbox Series X|S. Hra bude ode dne vydání součástí nabídky Game Passu.