Svoji chvíli slávy na EA Play dostali i klasické sportovní hry od společnosti Electronic Arts. Konkrétně pak série Madden NFL a fotbalová FIFA. Na svých stránkách nás však vývojáři lákají především na novinky spojené s novou technologií blížících se next-gen konzolí. Je tedy jasné že obě hry na nich budou dostupné velice brzy od vydání. 

Síla nových konzolí má výrazným způsobem ovlivnit vnímání zápasů a pocit ze samotného hraní. Velkou změnu tak poznáme například na ovladači DualSense od Sony, kdy doslova pocítíme každou střelu, obranný střet či tvrdý střet. O vylepšené autentické nasvícení se stará nová technologie Deferred lighting system, jež má vytvářet realistická fotbalová prostředí a hráče. Ve hře Madden se vývojáři zaměřili na prostorový zvuku, díky němuž máme slyšet řev stadionu, ze kterého běhá mráz po zádech. Vylepšení se má dočkat samotné prostředí, reakce lavičky a trenérů, nebo vliv počasí na stadion a hráče.

EA také přichází s tzv. "Smart Delivery" programem, který umožní hráčům zakoupit hru na starší generaci konzolí a zároveň ji vlastnit i v případě zakoupení nové generace konzole. Je zde však háček, že budete muset zachovat platformu a rozhodnout se, jestli chcete vlastnit fyzickou nebo digitální kopii. V případě že si na svůj starý PlayStation 4 koupíte krabicovou verzi, ale PlayStation 5 pořídíte pouze v provedení pro digitální hry, máte smůlu. Tohle oznámení provedli tvůrci hry Madden NFL 2021 a dá se tak předpokládat, že v jejich stopách půjdou i ostatní novinky od EA.

Na detailnější informace k virtuálnímu fotbalu si budeme muset počkat do srpna, kdy se nám postupně představí všechny hlavní režimy.

Každopádně, FIFA 21 na PC, PS4 a Xbox One vyjde 9. října letošního roku. V EA Access (PS4 a Xbox One) a Origin Access (PC) bude trial verze od 1. října. Dříve FIFA vycházela v září.