Dobré dopoledne. People Can Fly, Bungie a Creative Assembly pracují na nových hrách. Dabér Duke Nukema nazpíval netradiční vánoční koledu. Logo Crash Bandicoot 5. Tajné studio Sony nadále funguje.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- People Can Fly pracují na nových vysokorozpočtových hrách pro Take-Two a Square Enix. Studio, které je podepsáno za Bulletstorm, sérií Gears of War a Fortnite: Save the World, v současné době dokončuje střílečku Outriders pro Square Enix. Mezitím je ve vývoji projekt s pracovním názvem Gemini pro Take-Two, který má polskou firmu posunout novým směrem a být průkopnický. Druhý projekt má označení Dagger a financuje ho Square Enix, vyjít má do konce roku 2024.

- CD Projekt RED potvrdil cross-save podporu u Cyberpunku 2077. Hráči nebudou mít problém přenést uložené pozice z PlayStationu 4 do PlayStationu 5, stejně tak z Xboxu One do Xboxu Series X/S.

Přečtěte si také: Battlefield 6 má být jiný, off-road simulace zdarma

- 10. 12. tohoto roku měla na Steamu vyjít PC verze MechWarrior 5: Mercenaries. Když byl na stejný den přesunut Cyberpunk 2077, tak se Piranha Games rozhodli počkat a na Steamu a GOG si jejich hru budete moci koupit až během jara nadcházejícího roku. Loni vyšla na Epic Games Store.

- Forza Horizon 5 před novou Forzou Motorsport? Podle Jeffa Grubba potřebuje studio Turn 10 více času na novou generaci Forzy Motorsport, ale o závodění na Xboxu a PC přijít nemáme. O pozornost se má podle něj přihlásit pokračování arkádověji pojatých open-world závodů Forza Horizon. Už dříve tento novinář jako první odhalil remaster trilogie Mass Effectu, stejně tak remaster Need for Speed. Svým způsobem oznámil i nejnovější akvizici Microsoftu - koupi Bethesdy.

- V Crash Bandicoot 4 možná objeven teaser na nový díl. Po dokončení hry a shromáždění většiny bonusových položek a dokončení řady výzev se na obrazovce kromě loga prvních čtyř dílů objevilo další logo. To pravděpodobně láká na Crash Bandicoot 5.

- Dobrodružný RPG titul Wolcen: Lords of Mayhem čeká velká změna. Vývojáři se u příležitosti první bezplatné expanze Chronicle I: Bloodtrail rozhodli restartovat herní ekonomiku. Postavy, které byly vytvořeny před novým obsahem, budou přesunuty do separátního módu a nebudou moci obchodovat s nově vytvořenými hrdiny. Komunita tak bude nucena vytvořit si nové hrdiny a s nimi se pustit na novou výpravu. Další podrobnosti budou sdíleny později.

- Generální ředitel Bungie si pochvaluje nové hry ve vývoji. Dle jeho slov mají autoři Destiny ve vývoji několik nových titulů. Na takzvaných inkubátorech se začalo pracovat před třemi lety a díky talentu studia z nich mají vznikat vzrušující projekty. Bohužel už ale nevíme, o kolika hrách je řeč, natož kolik lidí na nich dělá.

- Keanu Reeves se řadí mezi jedny z mála, co si mohli v předstihu zahrát Cyberpunk 2077. Podle šéfa CD Projektu RED byl Reeves nadšen, miluje Cyberpunk 2077, ale ještě nedokončil příběh.

Přečtěte si také: Kolik stojí protipirátská ochrana, problémy Marvel's Avengers pokračují

- O víkendu se internetem nesly zprávy o zavření tajného studia Sony. Společnost měla „vypnout“ tým v San Diegu, který dosud nebyl oficiálně představen, ale víme, že se do něj přesunula řada vývojářů z Naughty Dog. Včera v noci se ale ukázalo, že studio opustil pouze John Bautista, a to z osobních důvodů. Studio stále existuje a nadále pracuje na projektu. Má se za to, že je to nové Uncharted.

- Tim Heaton, vedoucí studií SEGA Europe, potvrdil, že v Creative Assembly probíhá vývoj nové first-person střílečky. Tenhle tým se zaměřuje zejména na sérii Total War, ale v minulosti vytvořil povedenou hororovou akci Alien: Isolation. Dle Heatona chce SEGA mít více značek.

- Jon St. John propaguje dinosauří střílečku Second Extinction. Dabér Duke Nukema nazpíval vánoční koledu pro hru, která se nachází v předběžném přístupu na Steamu. Koleda je upravena tak, aby seděla do světa Second Extinction.