Společnost Valve na Steamu zakázala hry, které umožňují obchodování s NFT a kryptoměnami. Konkurenční Epic Games Store je vítá, ale musí dodržet určité podmínky.

Katalog Steamu bude chudší o hry postavené na technologii blockchain, která umožňuje obchodování/výměnu s NFT a kryptoměnou. Společnost Valve tyto hry zakázala v aktualizovaných podmínkách.

Jedním z dotčených titulů je logická sci-fi adventura Age of Rust. V té se hráči mohou zúčastnit jakési virtuální honby za pokladem, a to řešením hádanek a objevováním easter eggů. Podle vývojářů je možné v Age of Rust vyhrát hlavní cenu v podobě 20 bitcoinů, což je při současném kurzu 26,7 milionu korun (více než jeden milion eur). Mezi dalšími cenami jsou menší částky biotconu a NFT.

Vypadá to, že Valve chce Steam chránit a neumožnit obchodování/výměnu s NFT a kryptoměnou v době, kdy popularita bitcoinu a dalších prudce roste. Dokonce i Bank of America přiznala, že nemůže kryptoměny ignorovat, zatímco Čína je zakázala. Na druhou stranu, kryptoměny jsou často předmětem nekalých machinací a velké společnosti se chtějí chránit před právními důsledky.

To pravděpodobně hrálo roli i v rozhodnutí Valve. Vývojáři dotčených her na omezení reagují podrážděně a konkurenční Epic využívá postoj Steamu ke svému PR.

CO JE NFT?

NFT je nezaměnitelný token. Může jít v podstatě o jakýkoliv virtuální předmět, například oblečení pro postavu nebo digitální karty. V poslední době je NFT populární u digitálních uměleckých předmětů. Ve videohrách mohou mít NFT podobu sběratelských předmětů, skinů a dalších věcí.

Důležitými vlastnostmi NFT je, že mají jasně identifikovaného vlastníka a proměnlivou hodnotu. Pokud tedy například vlastníte dvě naprosto stejné karty, mohou mít na virtuálním trhu různou hodnotu.

Problémem je zneužití NFT. Například autor bojové hry Evolved Apes prodal deset tisíc NFP v předstihu ve formě postav, s nimiž mělo být později možné hrát. Titul však nikdy nevyšel a vývojář zmizel s odhadovaným ziskem 2,7 milionu amerických dolarů.

Další hra s názvem Epic Hero Battles také prodávala hratelné postavy, a dokonce k tomu bezostyšně používala ukradené kresby a další návrhy jiných umělců. Aby Steam nemusel každou hru kontrolovat zvlášť a strachovat se, tak raději všechny zakáže.

EPIC GAMES STORE VYUŽÍVÁ PŘÍLEŽITOSTI

Valve na dotaz IGN nereagovalo. Místo nich se o pozornost přihlásil Tim Sweeney. Generální ředitel konkurenčního Epic Games Store jen pár hodin po zveřejnění zprávy o Steamu zaujal opačný postoj. Sweeney uvedl, že jeho platforma je hrám založených na blockchainu otevřena.

„Epic Games Store uvítá hry, které využívají technologii blockchain, pokud budou dodržovat příslušné zákony, zveřejní své podmínky a budou věkově ohodnoceny příslušnou skupinou,“ napsal na sociální síti Twitter.

Sám Epic nebude ve svých vlastních hrách tuto technologii využívat, ale vítá inovace v oblasti technologií a financí.

Na Steam se mezitím snáší kritika. Lidé společnost obviňují z rozporuplného chování. Na jednu stranu Valve zakazuje NFT ve hrách a na druhou stranu prodej skinů ve hře Counter-Strike: Global Offensive není nic jiného než NFT, stejně jako sběratelské karty na Steamu, které jsou populární již několik let.

V současné době není známo, kolik her nová politika Steamu zasáhne. Už 30. 9. 2021 ale z největší počítačové platformy zmizela hra Light Nite.