Taky jste si někdy říkali, co vlastně Valve dělá, když na první pohled nedělá nic? (Teď vynecháme Dota Underlords). Pokud ano, pravděpodobně nejste sami, nicméně Valve nyní představuje Steam Labs, kde nám ukáže, co právě dělá a na čem pracuje.

Dle Valve je myšlenka umožnit uživatelům vyzkoušet “experimenty” a nové funkce, poté dát zpětnou vazbu přímo vývojářům. “Zkoušíme nové věci a přidáváme funkce do Steamu říká Valve, “avšak se světem je sdílíme až tehdy, když jsou připravené být součástí platformy. Steam Labs nám umožňuje tyto nápady sdílet dříve a vylepšit je s vaší zpětnou vazbou ještě před oficiálním zařazením přímo na Steamu”.

V současné době jsou k dispozici tři “aktivní experminety” a Valve poznamenává, že některé se mohou ukázat jako skvělé nové funkce, jiné se mohou zrušit. “Doufáme, že většina z nich bude vylepšena s vaší zpětnou vazbou a budou tak součástí Steamu.

Prvním “experimentem” na seznamu jsou Mikro-ukázky, což je krátký trailer na hru, který se spustí poté, co na obrázek hry najedete myší bez nutnosti hru rozklikávat. Dostanete tak šestisekundový náhled a až poté se můžete rozhodnout, zda chcete vidět víc, či nikoliv.

Další připravovanou funkcí je Interaktivní katalog. Ten je i v rané fázy na dost dobré úrovni. Pomocí strojového učení generuje personalizovaný seznam her založený na tom, jaké hry jste již hráli. Samotný katalog má i několik filtrů, ty vám umožní upravit katalog tak, abyste našli přesně tu hru, která vás bude bavit. Můžete filtrovat podle žánru, data vydání, populárnosti, s tím, že výsledky jsou stále personalizované přímo pro vás.

Prozatím posledním “pokusem” je Automatizovaná show, neboli strojově generovaný “pořad o hrách”, ten je zatím v opravdu rané fázy a jediné co v tuto chvíli umí, je vygenerovat krátké záběry z různých her a událostí s přidáním krátkých popisků ke každé části videa. Je to tím pádem zajímavá funkce, která by vám měla usnadnit rozhodování při koupi her, případně vás informovat o herních událostech.

Vypadá to, že Steam a potažmo Valve přeci jen na něčem pracuje a hráčům teď dává možnost se na vývoji podílet pomocí zpětné vazby. Jak Valve sám řekl, některé funkce se vylepší a některé se zahodí, protože o ně nebude zájem. O tom tedy Steam Labs je, můžete si ho rovnou vyzkoušet a na nové funkce se podívat sami. A jak se Steam Labs líbí vám? Vyzkoušíte si nově připravované funkce pro Steam?