Zdá se, že si Valve pro Steam do budoucna chystá velmi zajímavé aktualizace. Nedávno byl totiž zveřejněn patent, který naznačuje, že Valve pracuje na technologii, která vám umožní hrát hry na Steamu, zatímco ještě stahujete. Což je něco, co můžete znát z konzolí jak od Sony, tak od Microsoftu. Ti totiž tuto technologii využívají již od vydání PlayStationu 4 a Xboxu One. Na počítače se tato funkce zatím nedostala.

Nyní se o vytvoření podobné technologie pokouší Valve, které by ji následně chtělo implementovat do svého launcheru, kterým je samozřejmě Steam. Patent, který na technologii odkazuje, byl zapsán loni na jaře a publikován byl během dneška.

Stručně řečeno, tenhle systém umožní Steamu číst a sledovat operace probíhající v exe souborech dané hry, díky čemuž může následně upřednostnit stažení souborů, které vám umožní okamžitý přístup do hry. Tento systém navíc umožní Steamu zbavit se nepotřebných souborů bez ohrožení integrity hry. Valve se dále zmiňuje o tom, že by daný systém mohl snížit latenci při načítání.

Zajímavé je, že to není poprvé, co se Valve pokouší umožnit hráčům hrát, zatímco se jejich hra ještě stahuje. Menší pokus o využití této technologie proběhl zpět v roce 2015 při vydání Mortal Kombat 10. Tehdy jste mohli hru stahovat po kouskách, což mělo umožnit její hraní bez čekání na kompletní stažení. To se moc nevydařilo a způsobilo to více škody než užitku, kvůli čemuž bylo Valve donuceno funkci odstranit.

NÁVRAT STEAM NEXT FESTIVALU 

Příští týden v pátek se na Steam vrátí známá akce Steam Game Festival, která tentokrát vystupuje pod názvem Steam Next Fest. Jedná se o týden trvající akci, v rámci niž si můžete vyzkoušet řadu demoverzí pro různé hry, pokecat s vývojáři, vidět ukázky na nadcházející tituly a podat vývojářům drahocennou zpětnou vazbu.

Steam Next Fest začíná 1. 10. a poběží až do 7. 10. V rámci festivalu si tak budete moci vyzkoušet řadu zajímavých titulů, mezi nimi bude například The Last Campfire od tvůrců No Man's Sky, kyberpunkové RPG ANNO: Mutationem, real-time strategie Starship Troopers - Terran Command a spousta dalších.