O projektu A od Riot Games už nějakou dobu víme. Tvůrci League of Legends do světa před několika měsíci vykřičeli, že chystají taktickou střílečku. Až dnes nám ale Valorant detailně představili a slíbili premiéru během letošního léta na počítačích.

Valorant bude free-to-play a má ambice ohrozit nadvládu Counter-Strike od Valve. Tahle taktická střílečka se odehrává v budoucnosti na Zemi a zaměřuje se na duely dvou týmů po pěti hráčích, kteří budou útočit nebo se bránit - stejně jako v CS, tak i tady jeden tým pokládá bombu, zatímco druhý se mu v tom snaží zabránit. O vítězi rozhodne 24 kol s tím, že jich stačí vyhrát 13. To ale není vše, velkým zpestřením jsou různí hrdinové a jejich speciální schopnosti.

Ve Valorantu si vyberete hrdinu z rozmanitého obsazení hypernaturálních agentů připravených do bitvy. Tito agenti se liší nejen vzhledem a kulturou, ale také řadou jedinečných schopností, které budou v bitvě doplňovat kulomety a poskytovat výhodu a strategickou podporu. Schopnosti jsou navrženy tak, aby vytvořily také příležitosti pro hráče.

„Při vývoji Valorantu jsme se drželi klíčových hodnot kompetitivních taktických stříleček v podobě přesné a smrtící střelby, stejně jako strategické akce. Věříme, že přidáním jedinečných schopností postav, které doplňují střelbu, rozvíjíme zážitek tradičních taktických stříleček a přinášíme do žánru něco nového,“ říká Anna Donlon, výkonná producentka hry. Výběr agenta přitom bude hodně důležitý, během celého zápasu totiž nebude možnost ho vyměnit za jiného.

V Riot Games nechtějí nic podcenit. Do Valorantu investovali značné prostředky a mj. slibují 128 dedikovaných serverů pro všechny globální hráče, prevenci a detekci cheatů od prvního dne, minimálně 30 snímků za sekundu na většině počítačů (i deset let starých), 60 až 144 snímků za sekundu s novějším hardwarem a globální síť datových center, která ve velkých městech po celém světě mohou dosáhnout zpoždění kratšího než 35 ms.

Pokud vás Valorant zaujal, tak se můžete těšit i na příběhové pozadí jednotlivých agentů a nejspíš i samotného světa. Tady se Riot inspiroval zase u Overwatch od Blizzardu. Autoři hodlají hru v průběhu jednotlivých měsíců obohacovat o další obsah a zahraniční novináři tvrdí, že Valve má velký problém. Dle nich přichází zabiják Counter-Striku. Co myslíte vy?

Systémové požadavky

Pro hraní hry Valorant vývojáři doporučují Windows 7/8/10 64-bit, 4 GB RAM a 1 GB VRAM.

Doporučené požadavky - 60fps

  • CPU: Intel i3-4150
  • GPU: Geforce GT730

High-endové požadavky - 144fps

  • CPU: Intel Core i5-4460 3.2GHz
  • GPU: GTX 1050 Ti

Minimální požadavky - 30fps

  • CPU: Intel i3-370M
  • GPU: Intel HD 3000