Říká se, že konkurence přispívá ke zdravému trhu a nutí zainteresované společnosti investovat více peněz, například do inovací. Analytik Mat Piscatella z NPD přichází s jiným názorem. Myslí si, že „válka“ mezi Epic Games Store a Steamem přispěla k poklesu tržeb. Podle analytika jsou spotřebitelé zmateni a neklidní, což je důvod, proč utratili méně peněz za nákup digitálních PC her.

V roce 2019 prodej her jako celek vygeneroval o dvě procenta vyšší příjmy, ale v meziročním srovnání došlo k poklesu tržeb z prodeje digitálního obsahu PC her.  Piscatella tento pokles připisuje obchodu od Epicu, který se rozhodl vést „válku“ se zavedenou a oblíbenou platformou od společnosti Valve. Ano, dříve byly k dispozici i další platformy, jako například GOG Galaxy, Uplay nebo Origin, ale ty zůstávaly ve stínu Steamu.

Epic Games Store vstoupil na scénu a začal rozhazovat velké peníze za časové exkluzivity a vývojářům/vydavatelům sliboval vyšší zisky. Představitelé Epicu si pravděpodobně slibovali rozdělení základny Steamu a vytvoření nové komunity. To se v současné době úplně nepovedlo a velké skupiny hráčů odmítají kupovat hry na Epic Games Store, bojkotují ho a raději si rok počkají na Steam. Tohle je případ například titulů Metro Exodus, Borderlands 3 nebo Control z minulého roku. Časová exkluzivita je tak nejspíš jedním z důvodů, proč tržby za digitální PC hry loni klesly.

Dá se tedy konstatovat, že ekosystém z velké části trpí. Současně ale Epic Games Store zažívá úspěch a chlubí se, že během prvního roku si účet vytvořilo 108 milionů lidí a platforma vydělala více než 680 milionů dolarů. Epic i nadále plánuje platit za časové exkluzivity a rozdávat hry zdarma každý týden. Momentálně si mohou zájemci do knihovny přidat The Bridge a od 30. ledna/januára do 6. února/februára bude dostupný Farming Simulator 19 v základní edici bez DLC.