K psaní toho preview jsem se dokopával celkem dlouho a není to kvůli tomu, že by se mi do toho nechtělo nebo jsem přemýšlel, co bych o tomhle zajímavém titulu napsal. To ani omylem, ba naopak, o téhle novince od Iron Gate bych mohl psát opravdu dlouho. Ale nebojte, zkrátím to tak, aby se to vešlo do jednoho normálního textu. 

Vlastně jsem se k psaní nedostal, protože jsem zkrátka a jednoduše téhle vikingské survival akci naprosto propadl a nedokázal se od ní odtrhnout. Za poslední dva týdny jsem v tomto úžasném světě strávil až nezdravě moc času, ovšem pojďme si to shrnout všechno hezky od začátku. A to tím, co to vlastně ten Valheim je.

Valheim je, nebo se alespoň na první pohled prezentuje jako pořádná survival akce. Ovšem po pár hodinách rychle zjistíte, že ačkoli jí je, snaží se hra dělat spoustu věcí naprosto vlastním a dosti nevšedním způsobem, který funguje sakra dobře. Poznáte tu řadu klasických mechanik, které se opakují ve spoustě podobných her. Nechybí například hlad, výroba novějšího náčiní či stavba vaší základny. Tady se ale vývojáři poučili od své komunity, a tak se tyto mechaniky upravily, aby sedly do rukou každému typu hráče.

Jeden příklad za všechny - jídlo. Ve všech ostatních hrách musíte jíst, abyste přežili, tady je tomu ovšem jinak. Ukazatel nasycenosti vám totiž určuje, kolik máte maximálního zdraví a výdrže. Pokud se tedy nenajíte, nebo budete jíst málo, tak to neznamená, že umřete, ale jednoduše vaše postava bude slabší. Tuto mechaniku jsem si obzvláště oblíbil u stavění, kdy jsem během pobytu ve vesničce nemusel každou chvíli řešit, co jíst a mohl se tak naplno věnovat stavbě.

Ovšem to už zase trochu odbočuju od toho, co ten Valheim tedy je. Na to popravdě odpověď nemám. Budete se muset spokojit s tím, že se vžijete do role vikingského válečníka. Ten se dostává na osamocený svět s cílem přežít a dostat se do Valhally. Během této zkoušky od Odina budete muset mimo jiné porazit několik vyšších bytostí, které tento svět obývají. Hlavním úkolem tak kromě přežití budou i různí bossové, kterých je v momentální verzi pět z plánovaných devíti.

Jejich zabití se pro vás bude stávat určitým milníkem, protože rozdělují hru na jednotlivé - v uvozovkách - „kapitoly“. Poražení každého z nich vám odemkne nový předmět, díky kterému se budete moci posunout o krok dál. Z prvního bosse vám například vypadnou parohy pro výrobu krumpáče, s nímž se budete moci vydat těžit své první kovy. Takhle se to s každým bossem posouvá zase dál a odemyká vám tak možnosti, které jinak nezískáte.

Postupně si budete moci vyrábět nové a nové předměty, díky kterým se můžete připravit na to, co vás za hradbami vašeho obydlí bude čekat. A že toho nebude málo. Zprvu se připravte na obyčejná prasata či tyto dosti otravné dwarfy, ale postupem času se potkáte i s trolly, draky, mořskými hady a hlavně komáry.

A ano, slyšeli jste správně, vaším úhlavním nepřítelem bude prachobyčejný komár. Tedy pardon, deathsquito. Ten se sice objevuje až v pozdější fázi hry, ale věřte nám, tahle malá mrška vám vážně bude pít krev.

Abyste všechny tyto potvory porazili, budete se muset vybavit nejen odvahou vikinga, ale i řadou zbraní na dálku a na blízko a nějakou tou zbrojí. A právě zde spočívá další výhoda téhle hry - v nástrojích.

Jakýkoliv vyrobený předmět si můžete bez problémů nechat téměř do konce hry. Ano, postupným používám se každý předmět bude opotřebovávat, ale v tomto případě stačí přijít k pracovnímu stolu nebo kovárně a předměty si zdarma opravit. Takhle se ze hry vytrácí určitý druh frustrace. Nemusíte si vytvářet jeden a ten samý předmět stále dokola a můžete se tak více zaměřit na vás posun vpřed.

Valheim vás ovšem k tomu postupu nenutí. Pokud zrovna nemáte náladu, je čistě na vás, co budete v otevřeném světě dělat. Pokud se sami nevydáte vstříc dobrodružství, tak se toho kromě občasných eventů v podobě útoku na vaši vesnici moc neděje. Vy se tak můžete zaměřit třeba na stavění, lov nebo farmaření bez toho, aniž by vás hra stále otravovala, že máte hlad nebo se vám rozbíjely předměty. Nemusíte se tak neustále vydávat na těžbu kovu.

Stačí si k tomu někoho najít. Protože co by to bylo za survival, kdybyste na to všechno byli sami. Do hry si můžete pozvat až dalších devět kamarádů a celé dobrodružství si tak užít společně. A tady teprve začíná celá zábava.

Společné umírání je totiž daleko zábavnější, než umírat sám. Věřte nám, v tomhle jsme totiž naprostí experti. Pokud ale zemřete, tak se nemusíte bát, že byste o své věci přišli. Váš hrob na vás bude čekat tak dlouho, jak budete potřebovat

Když už jsem tedy nakousl to umírání, tak jako správní vikingové budete převážně umírat v bitvách. Pokud na vás tedy zrovna nespadne strom nebo nespadnete ze střechy během stavění vaší vily. Ale to je trochu jiná kapitola. Teď spíše chci mluvit o soubojovém systému, který je na survival hru udělaný vážně dobře.

Útokům můžete nejen uskakovat, ale je i blokovat. Pokud navíc příchozí útok vyblokujete ve správný moment, můžete nepřítele na chvíli ochromit a dalším útokem mu udělit kritické poškození. A ano, i útoky na dálku můžete odrazit. Díky tomu se souboje stávají mnohem aktivnější a zábavnější.

Samozřejmě má Valheim i své stinné stránky. Jako je například extrémně repetitivní těžení nerostných surovin, kdy vlastně jen deset minut v kuse držíte levé tlačítko, abyste vykutali měď, nebo fakt, že tento žánr nemusí bavit každého. Ovšem i tak si myslím, že si každý najde v tomto rozmanitém světě právě to svoje. Ať už se tedy vydáte na lov jelenů nebo budete stavět svou vysněnou vesnici, vždy vás překvapí něco nového.

U stavění například budete muset mít na mysli i zákony fyziky. Není tedy možné stavět úplně, co chcete, a pokud budete ignorovat statiku, může se stát, že se vám domeček zhroutí. Podobných věcí je ale ve hře více, ale na ně si budete muset přijít sami. Ani já je po 80 hodinách neobjevil všechny a vím, že nejsem ještě zdaleka na konci a čeká mě ještě hodně co prozkoumávat. A že prozkoumávat budu s radostí. Svět je totiž krásně různorodý a ať už se budete potloukat po lesích, loukách či zasněžených vrcholcích hor, tak si rozmanitou grafiku a hru se stíny budete jednoduše užívat.

A to, že se jedná teprve o early access titul, je naprosto úctyhodné. Již v tomto stavu si troufám říct, že se jedná o jeden z nejlepších survival titulů, který se mi kdy dostal pod ruku. Možná úplně ten nejlepší. To ale ukáže až čas a vůle vývojářů, kteří jsou teprve na počátku velké cesty.

Takto bych vám tady mohl o hře mluvit ještě hodiny, jak jsem říkal na začátku, ale já myslím, že jsem vám to nejdůležitější už řekl. A teď už mě omluvte, Valhalla čeká.

Přečtěte si také: Naučte se, jak být nejefektivnějším vikingem ve Valheimu