Pokud rádi navštěvujete galerie, zajímají vás hry a potřebujete nějaký tip na prázdninový výlet, možná vás zaujme nově představená výstava s názvem Herní svět – Umění v českých videohrách, která bude v Galerii Caesar v Olomouci k vidění letos od 7. 7. do 26. 8. Konkrétně se tato nekomerční akce zaměří na umění z her od studií Amanita Design, Bohemia Interactive a Warhorse Studios.

Amanita Design se bude na výstavě prezentovat s vynikající logickou plošinovkou Creaks. Práce Radima Jurdy a Jana Chlupa nabídne návštěvníkům pohled na proces tvorby hry, která je z velké části ručně malovaná, a navíc si budou moci prohlédnout prvotní skici a návrhy herního světa, originály kreseb pozadí a maleb obrazů nebo výslednou podobu hry. Warhorse samozřejmě do Olomouce přiveze Kingdom Come: Deliverance, přesněji koncepty, návrhy a screenshoty, jež vznikaly v týmu Mikuláše Podprockého.

A pokud jde o tvorbu Bohemia Interactive, na výstavě uvidíme materiály spojené s Armou Reforger, která vyšla v předběžném přístupu teprve před několika týdny. Kromě ukázek herní grafiky bude možné vidět vizuální koncepty, které pro podporu vývoje herní grafiky a prostředí vytvořil Josef Surý, a také sérii propagačních fotografií, jejichž autorem je Stanislav Petera.

„Na výstavě Herní svět – Umění v českých videohrách dokážeme, že videohry mohu být i pohádkově krásné, veselé, ale i vážné a zároveň mohou být osobitou, avšak zatím opomíjenou součástí výtvarného umění. Představíme ukázky tvorby tří předních českých videoherních studií, a to s důrazem na výtvarnou hodnotu a vizuální atraktivitu jejich tvorby. Rovněž nastíníme, jak hry vznikají,” dočteme se na oficiálním webu výstavy, kde jsou k dispozici také další informace o zúčastněných studiích a hrách, stejně jako o organizátorech celé akci a vernisáži. Ta se uskuteční 12. 7. v 18:00.