Fanoušky budovatelské strategie Jurassic World Evolution z roku 2018, stejně jako příznivce Jurského parku, Jurského světa a teorie chaosu, jistě potěšilo oznámení plnohodnotného druhého dílu, k němuž došlo ve čtvrtek večer na zahájení akce Summer Game Fest. Už při odhalení hry Jurassic World Evolution 2 jsme se dočkali překvapivě velkého množství informací, napříč sociálními sítěmi a oficiálními materiály zveřejněnými vývojáři ze studia Frontier Developments je však možné vyčíst i několik dalších podrobností.

V první řadě máme potvrzeno, že se vrátí v budovatelských strategiích vždy populární sandboxový režim, ve kterém můžete stavět parky s dinosaury dle libosti, bez úkolů, často i bez omezení, zkrátka tak, jak vám to dovolí herní možnosti a obsah a vaše kreativita. Tento herní mód bude přitom v druhém díle k dispozici od samého začátku, zatímco do prvního dílu dorazil v plné podobě až s jedním z patchů. Zprvu ve hře nebylo možné hrát nic jiného než režim kampaně nebo sandbox na ostrově Isla Nublar, s patchem byl tedy sandboxový režim rozšířen na všechny ostrovy.

Přečtěte si také: Jurassic World Evolution 2 konečně nabídne vodní ještěry

Už víme, že kampaň se samozřejmě také vrátí. Dějově navazuje na události filmu Jurský svět: Zánik říše a opět se setkáme s postavami doktora Iana Malcolma a Claire Dearingové, jimž znovu propůjčí hlas a tvář herci Jeff Goldblum a Bryce Dallas Howard, která se nově na Twitteru pochlubila fotografiemi z nahrávání dialogů pro hru. Vůbec poprvé navíc opustíme souostroví Muertes, kde se odehrával celý první díl. Zde najdeme i ostrovy Nublar a Sorna, které známe z filmů. Není to tedy tak, že by někdo z InGenu poslal na ostrovy armádu bagrů, aby zde kouzlem vyšvihla avizované nové prostředí zahrnující poušť nebo tajgu. Jurassic World Evolution 2 se zkrátka přesune do jiných částí světa.

Kromě kampaně, sandboxového režimu a ve čtvrtek odhaleného módu Chaos Theory se pak můžeme těšit i na Challenge Mode. Ten se také vrací z prvního dílu, kde se objevil po vydání jedné z aktualizací, a jeho podstatou, jak už napovídá název, jsou výzvy. Ty představuje především přiškrcený rozpočet, kdy si Hammondova nadace bere část vašich příjmů v závislosti na tom, jak se vám při stavbě a správě parku daří. Součástí Challenge módu v prvním díle byly také různé stupně obtížnosti, které ovlivňovaly například výskyt nebezpečného počasí nebo požadavky na dinosaury. Dá se předpokládat, že něco podobného nabídne i Jurassic World Evolution 2.

Z původní hry se pak vrací i řada druhů dinosaurů. V prvním traileru jsme mohli vidět Brachiosaury či Tyrannosaura a nyní máme potvrzeno, že se vrátí i Triceratops a Stegosaurus, jenž se koneckonců objevil na jednom z prvních screenshotů. Jelikož se však Jurassic World Evolution 2 chlubí více než 75 druhy dinosaurů, starých známých uvidíme nepochybně mnohem víc. Kupříkladu si neumíme představit, že by vývojáři vynechali zcela nezbytné Velociraptory.

Celkově se pak v případě všech druhů, zahrnujících létající a nově také vodní ještěry, můžeme těšit na nové animace nebo typy chování. Prehistoriční tvorové mají kupříkladu bojovat o dominanci a inteligentně reagovat na svět kolem nich. Na to bude dobré pamatovat, až zase nějaká přírodní katastrofa nebo cílená sabotáž udělá v plotě výběhu masožravců díru. Na informace, zda se vrátí i tyto herní prvky, si však budeme muset ještě počkat. Vývojáři slibují, že o další novinky se podělí již brzy.

Jurassic World Evolution 2 vyjde do konce roku 2021 ve verzi pro PC (Steam a Epic Games Store), PS4, PS5, Xbox One a Xbox Series X|S. Verze pro Nintento Switch zatím potvrzena nebyla.