V roce 2023 končí Electronic Arts současná dohoda s Disney, která EA opravňuje exkluzivně vydávat hry ze světa Hvězdných válek. Za dosavadních 7 let této smlouvy jsme se dočkali akorát třech velkých her. O to smutnější je, že další tři projekty byly v průběhu let zrušeny. Není divu, že hráči mají na tuto spolupráci různé názory a mnohé nejsou vůbec pěkné. Přesto jsou v EA spokojeni, mají se Star Wars velké plány a plánují dohodu s Disney prodloužit.

Řekl to sám Andrew Wilson, generální ředitel EA. Ten je přesvědčen, že vztah mezi Electronic Arts a Disney bude pokračovat. Při tom nezapomněl připomenout nedávný velký úspěch. Na mysli měl Star Wars Jedi: Fallen Order z minulého podzimu. Tahle akční adventura od studia Respawn prodala více než 10 milionů kusů, což je výrazně více než se očekávalo, a oba díly střílečky Star Wars: Battlefront společně dosáhly na 35 milionů prodaných kopií.

Přečtěte si také: Smutný příběh Star Wars her u EA. Za 7 let pouze 3 velké hry a další tři zrušeny

Podle Wilsona má EA s Disney a Lucasfilm velmi dobré vztahy. Mimo jiné to má dokazovat právě Star Wars Jedi: Fallen Order, u něhož si vývojáři dokázali vyjednat podmínky, aby mohli vytvořit vlastní postavy a celkově udělat hru podle svého. Wilson je přesvědčen, že tahle nová úroveň spolupráce bude pokračovat. Ba co víc, do konce současné dohody nás má čekat více her.

„Byli jsme úspěšní s first-person střílečkami, RPG, MMORPG, ve hrách pro chytré telefony a věřím, že úspěšný bude i Squadrons,“ připomenul Wilson předešlé projekty, včetně Star Wars: The Old Republic od BioWare z roku 2011 (prodalo se 10 milionů kusů), mobilní Star Wars: Galaxy of Heroes (prý mimořádný úspěch a nadále funguje) nebo na říjen letošního roku chystanou vesmírnou střílečku Star Wars: Squadrons.

Squadrons pokračuje v tom, co načal Jedi Fallen Order. Tvůrci vezmou hráče na místa v galaxii Hvězdných válek, které nikdy předtím neviděli. To je dost velké lákadlo a důkaz, že Disney postupně mění svůj přístup a nechává vývojářům volnější ruce. Star Wars: Squadrons vyjde 2. 10. 2020 na PC, PS4 a Xbox One. Na prvních dvou zmíněných platformách bude podporovat virtuální realitu.

Než se rozloučíme, připomeňme horší časy Star Wars her u EA. Zejména mikrotransakce a loot boxy v Battlefrontu 2, které byly po velké kritice ze strany hráčů odstraněny. Tato kritika dokonce přiměla politiky mluvit o loot boxech a v některých zemích byly zakázány. Ratingová agentura ESRB dokonce v USA upozorňuje na mikrotransakce ve hrách.