Čím déle se o Steam Decu ví, tím více informací se o této nové příruční konzoli od Valve dostává na povrch. Tou nejnovější je to, že Steam Deck, na rozdíl od Nintenda Switch, vám nenabídne zvýšený výkon při zapojení v dokovací stanici. Valve se totiž chce zaměřit na to nejdůležitější, čímž je u příruční konzole právě přenosnost.

Konzoli si stále můžete připojit k externímu monitoru za pomoci dokovací stanice a navýšit si tak rozlišení, ovšem výkon zařízení zůstane stále stejný. Magazín PC Gamer se navíc dotazoval Valve zdali o zvýšení výkonu za pomoci doku vůbec uvažovali.

K tomu se vyjádřil designér Steam Decku Greg Coomer: „Ano, ale rozhodli jsme se to neučinit naším hlavním cílem... když jsme vzali vše v potaz, cítili jsme, že bude lepší nic neupravovat na základě dokového či příručního stavu.“

Budete si tak muset dát pozor, jaké hry se rozhodnete hrát na větší obrazovce. Valve sice tvrdí, že minimální počet snímků za sekundu, který považují za hratelný, je třicet, ovšem to se vztahuje pouze na nativní rozlišení 800p v příručním módu. Mohli by se tak stát, že v případě některých náročnějších her by vám mohly snímky za sekundu značně klesnout, pokud byste hráli na monitoru s vyšším rozlišením.

„Chtěli jsme upřednostnit použití [Steam Decku] v tom, v čem jsme si mysleli, že bude nejčastěji používán, což je právě příruční mód,“ vysvětlil rozhodnutí Valve Coomer. „Opravdu jsme neměli pocit, že bychom se také měli zaměřit na dokovací stanici s vyšším rozlišením. Chtěli jsme jednodušší designový cíl a tomu dát přednost.“

Celý Steam Deck je postaven na operačním systému Linux, ale bude možné do něj naistalovat vlastní software. Takže i když se zvýšení výkonu za pomoci doku nekoná, pokud jste technicky nadaní, pravděpodobně si budete moci s výkonem trochu pohrát sami.

Dokovací stanice se bude prodávat samostatně, ale pokud by se vám do ní nechtělo investovat, dle Valve by měla postačit rozbočka USB C.

Co se samotné konzole týče, tak ta se na trh dostane v prosinci/decembri letošního roku v omezeném množství. V nabídce jsou hned tři verze, které se liší diskem: 64 GB eMMC za 419 eur, 256 GB NVMe SSD za 549 eur a 512 GB NVME SSD za 679 eur.