Pouhé tři dny před vydáním potvrdili vývojáři, že v definitivní edici Mafie nebude chybět režim volné jízdy. Ten vám umožní odfrknout si od Tommyho náročného gangsterského života a vrhnout se na průzkum Lost Heaven.

Jak fanoušci původní Mafie dobře vědí, ve hře byly dva režimy. Ve studiu Hangar 13 se rozhodli v remaku Mafie zkombinovat Jízdu a Extrémní jízdu do jednoho módu, který je složen z volné turistické části i z určitého skrytého obsahu.

„Volná jízda je bonusový režim, který jsme připravili na počest původní hry," vysvětluje Ondřej Vévoda, vedoucí designér studia Hangar 13. „Základním konceptem režimu volné jízdy je umožnit hráčům vrhnout se na průzkum města Lost Heaven, aniž by je tlačily jakékoliv nesplněné úkoly. Nabízí možnost vychutnat si nádherné rozhledy napříč celým městem, otestovat vozidla dostupná v garáži, hledat po herním světě sběratelské předměty a možná i objevit pár tajemství."

Režim volné jízdy odkazuje k původní hře Mafia: The City of Lost Heaven z roku 2002 a nabízí možnost vychutnat si prostředí města z 30. let 20. století ve vlastním tempu. „V původní hře byly vlastně dva režimy volné jízdy,“ doplňuje Vévoda. „Jeden s názvem Jízda, což byl takový turistický režim s prostým ježděním po městě v taxíku, a druhý s názvem Extrémní jízda, který přidával poněkud ztřeštěnější úkoly. My oba koncepty zkombinovali do jednoho režimu, takže v Definitivní edici sestává Volná jízda jak z té volné turistické části, tak z určitého skrytého obsahu, který čeká na odhalení.“

Režim volné jízdy lze zpřístupnit dokončením první mise hlavního příběhu hry. „Když vstoupíte do režimu volné jízdy, octnete se v Salieriho baru, kde budete mít přístup ke garáži, šatníku i zbrojnici. Navíc budete moct změnit denní dobu a počasí,“ říká Vévoda. „Jakmile Tommyho řádně vybavíte, můžete se vrhnout na průzkum města.“ Ti nejoddanější hráči, kteří se vydají po řadě tajemných stop a vodítek, čeká za odměnu několik odemykatelných předmětů.

Vévoda si v režimu volné jízdy obzvlášť oblíbil poznávání venkovské krajiny daleko od rušných ulic města Lost Heaven. „Na severu města se nachází rozlehlá venkovská oblast a v rámci hlavního příběhu se podíváte na několik odlehlých míst,“ vysvětluje. „Nachází se tu spousta krásných výhledů a malých místeček, které stojí za objevení. A na táhlých venkovských silnicích i nezpevněných cestách můžete dokonale prověřit schopnosti svých vozidel.“

Dlouholetí fanoušci hry Mafia samozřejmě vděčně vzpomínají na poněkud absurdnější aspekty původního režimu volné jízdy, které tak docela nezapadly do konceptů hlavního příběhu. „Myslím, že stejně jako většina hráčů jsem si obzvlášť oblíbil Extrémní jízdu,“ vzpomíná Vévoda. „Po všech těch závažných mafiánských záležitostech v hlavním příběhu působily ty bizarní úkoly, jako například střelba na mořskou příšeru nebo sledování neviditelného muže, neskutečně zábavně a nabízely možnost strávit další hodiny ve hře po dokončení jejího příběhu.“

Vrátí se ty ztřeštěnější prvky i do režimu volné jízdy ve hře Mafia: Definitivní edice? „K tomu můžu říct jediné: Pravda je tam venku," podotýká Vévoda. Možnosti volné jízdy si budete moct vyzkoušet již v pátek, kdy Mafia: Definitive Edition vychází s českým dabingem na PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Pokud si kupujete hru digitálně, předběžné stažení bude možné zhruba 48 hodin před vydáním.