Dlouho očekávaný den pro tuzemské hráče nastal. Vyšel dodatečný balíček The Dawn of the Dukes pro real-time strategii Age of Empires 2: Definitive Edition. DLC obsahuje dvě nové civilizace (Čechy a Poláky) a tři nové plnohodnotné příběhové kampaně (Algirdas a Kestutis, Hedvika z Anjou a Jan Žižka) odehrávající se ve střední a východní Evropě.

Jedinečnými jednotkami Čechů jsou husitské bojové vozy, smrtící předchůdce moderních tanků. Husitské vozy byly využívány jako tzv. vozové hradby. Chybět nebudou ani houfnice – polní děla opatřená lafetou na kolech. Vše můžete vidět v traileru úplně nahoře.

Jan Žižka strávil mládí jako žoldnéř bojující za čest a mince, ale jeho osud se navždy změnil, když v Praze vyslechl kázání reformátora Jana Husa. Jako zastánce husitských věcí a vůdce jeho neporazitelných vojsk rozbil Žižka dosavadní představy o válčení a zavedl technologické a taktické inovace. Svůj odkaz jednoho z největších generálů historie upevnil tím, že z obyčejných sedláků udělat vysoce disciplinované jednotky a dovedl je k triumfu nad rytířskými vojsky císaře Svaté říše římské.

„Kráčejte po úrodných pláních s pracovitými zemědělci a mocnými šlechtici v zádech a budujte rodící se Polské království v jeden z nejmocnějších států středověké Evropy,“ láká Microsoft na Poláky. Jedinečnou polskou jednotkou je Obuch, brutální pěšák, jehož válečné kladivo trhá pancíř z nepřátelských jednotek.

Polská kampaň se zaměřuje na Hedviku z Anjou. Hedviku poslali pryč od matky a násilím ji odloučili od mladíka, kterého milovala. Na polský trůn nastoupila jako dítě. V době nekončící války musí pro své království vybudovat budoucnost a zároveň se utkat s vůlí hrozivých vůdců, jako je Vladislav II. Jagello a Vytautas Veliký. Před Hedvikou je nelehký úkol, musí uskutečnit svou vizi mocného, sjednoceného Polska a Litvy. V opačném případě neustávající válečný vír uvrhne obě říše do další zkázy.

Třetí kampaň vás postaví tváří v tvář hrozícímu vpádu chamtivých křižáků z pohledu malého litevského knížectví, které se ocitá na pokraji katastrofy. Rozdělené a bez moudrého vedení se poslední pohané Evropy zdají být odsouzeni k záhubě, ale kníže Algirdas a jeho věrný bratr Kestutis se odmítají nájezdníků podvolit. Podaří se jim odrazit křižáky a poté se utkat s Čingischánovými vnuky – obávanými jezdci Zlaté hordy? To zjistíte v kampani, v níž hrajete za Litevce.

The Dawn of the Dukes je druhé velké rozšíření do remasteru klasické strategie, kterou vyvinula studia Forgotten Empires a Tantalus Media. Hra vyšla v listopadu 2019.

Za Age of Empires 2: Definitive Edition – Dawn of the Dukes zaplatíte 9,99 eur (254 Kč). Základní hra je součástí předplatného Xbox Game Pass na PC. Pokud ho máte, můžete si DLC dokoupit na Microsoft Store za 186,75 Kč.

Definitivní edice Age of Empires 3 byla nedávno obohacena o balíček The African Royals. Za 9,99 eur prozkoumáte nový kontinent se dvěma zbrusu novými civilizacemi a jejich královstvími – Etiopie a Hausa. Součástí jsou také tři nové historické bitvy (Bitva tří králů, Pád Hausů a Éra knížat).