Letošní Gamescom předvedl řadu zajímavých titulů a takový "simulátor" zábavního parku Park Beyond k nim určitě patří. Překvapivým faktem už je to, že tato hra vychází pod taktovkou společnosti Bandai Namco, kterou si s takovýmto typem her zrovna nespojíte. Přesto tu máme před sebou titul Park Beyond vyvíjený studiem Limbic Entertainment, které můžete znát díky diktátorskému simulátoru Tropico 6.

Tým studia Limbic se chtěl po Tropico 6 pustit do něčeho zcela jiného a dlouho je nenapadlo, jakým směrem se vydat. Pak se jednoho dne celý tým vydal do zábavního parku a v tu chvíli je to trklo. Uděláme tycoonový simulátor zábavního parku, kde hráči nebudou ničím limitovaní. V Park Beyond tak můžete upustit uzdu své fantazii a tvořit atrakce, které by v reálném životě nebyly možné.

„Spousty lidí bylo ohledně toho opravdu nadšeno, vznikla spousta nápadů a my si řekli ,Myslím, že tohle by bylo super,‘ dát hráčům možnost postavit si zábavní park svých snů," řekl kreativní ředitel Johannes Reithmann v rozhovoru s magazínem Rock Paper Shotgun. Nebýt vázáni tím, zdali je to bezpečné v reálném světě. Řekli jsme, pojďme do toho a posuňme žánr zábavních parků zase o kus dál."

V Park Beyond se ocitnete v roli vizionářského architekta, který byl přijat kolabující společností. Osud celé společnosti je ve vašich rukou a k její záchraně bude třeba postavit zábavní park, jaký svět ještě neviděl. K ruce vám bude nadšený veterán parku Phil a přísná, ale přátelská manažerka Izzy.

Za pomoci intuitivního a přístupného ovládání nebudete mít problém se dostat do řízení a stavění zábavního parku. K tomu, aby byl váš park opravdu unikátní, vám pomůže pokročilý nástroj k tvoření atrakcí. S ním budete mít přístup k tuctům zajímavých modulů, jež vám umožní tvořit jedinečné atrakce. Ať už budete chtít stvořit horskou dráhu, která bude návštěvníky vystřelovat do vzduchu, nebo ruské kolo skládající se z více ruských kol, vaší fantazii se meze nekladou.

Velkou inspirací byl pro vývojáře ze studia Limbic dětský údiv. „Když vezmete děti do zábavního parku, jejich nadšení je opravdu velké. Ve skutečnosti se ale ty opravdové věci odehrávají v jejich představivosti,“ řekl výkonný ředitel Limbic Entertainment Stephan Winter. „Můžeme toto nadšení ještě zveličit?“

Proto v Park Beyond nebudou vaši návštěvníci generovat pouze peníze, které následně využijete k vylepšení vašich atrakcí. Pokud se jim bude ve vašem parku líbit, obdržíte další surovinu, kterou je Amazement, česky ohromení. Tu využijete k odemykání nových inspirací ve výzkumném stromě.

„Máme inspirativní systém, ve kterém se hráči rozhodují ,Jsem inspirován k odemčení vzrušující atrakce pro dospělé,' a to může následně otevřít nové možnosti v tomto směru,“ prozradil Stephan Winter. „Nebo řekněme ,Chci odemknout nové věci v rámci tématu,‘ a dostanete nový obsah týkající se témat, jako je Candyland nebo Western.“

Vaše potřeštěné návrhy budou muset být nejdříve schváleny. Jedna věc je vymyslet nějakou šílenou atrakci a druhá je, jestli bude návštěvníky parku vůbec zajímat. Stále se jedná zábavní park, který se musí nejdříve vyhrabat ze svízelné situace. Čím dál se ve hře dostanete, tím více vám bude rada důvěřovat, což vám dá možnost vytvářet unikátnější a šílenější atrakce.

Na své si přijdou také milovníci managmentu, jelikož Park Beyond vám nabídne velkou volnost ohledně nastavování cen a dalších prvků týkajících se řízení parku. Studio Limbic se opravdu snaží vytvořit simulátor zábavního parku, ve kterém najdete jak tvoření zábavných a unikátních atrakcí, tak i možnost pečlivě si vše řídit. Reithmann se zmínil o tom, že hráči si budou svůj herní zážitek upravit dle svého, a to především v sandboxovém režimu. Pokud se budete chtít zaměřit čistě na stavění svého vysněného zábavního parku, stačí si vypnout ekonomiku a hrát s nekonečným množstvím peněz a plně odemknutým výzkumným stromem.

Park Beyond dorazí někdy v průběhu příštího roku na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Na první pohled se zdá, jako by tu bylo něco pro každého. Kreativní duše můžou upustit uzdu své fantazii a tvořit unikátní atrakce, zatímco milovníci managmentu se můžou pustit do pečlivého řízení parku. Můžeme jen doufat, že se studiu Limbic Entertainment povede dosáhnout jejich cílů a my se tak dočkáme velmi kvalitní nové tycoonovky.