Máme tady upoutávku na uvedení hry Overwatch 2, přesto, že do vydání zbývá ještě necelý týden. Video představuje nové hrdiny, mapy a free-to-play model. Kromě toho Blizzard prozradil další podrobnosti o tom, co bude v pokračování jinak, a ne všichni budou asi spokojeni.

Hráči, co vlastní první díl, budou mít přístup ke všem hrdinům hry. Zcela nový hráči ovšem budou muset odehrát přibližně 100 bitev, aby je všechny odemkli. U hry, kde je důležité měnit postavy během jednotlivých zápasů, to není nejšťastnější koncept. Když vezmeme v úvahu, že zápasy rychlé hry často trvají přibližně 10 až 15 minut, tak bez započtení doby čekání ve frontě je to asi 20 hodin na odemčení Tracer, Genjiho a zbytku posádky. To ale není všechno, další funkce jako herní chat a kompetitivní režim budou také uzamčeny, dokud noví hráči nesplní určité požadavky.

Rozhodnutí uzavřít obsah a funkce je součástí úvodního procesu, který studio nazývá First Time User Experience (FTUE). Blizzard uvedl, že FTUE je navržena tak, aby hráčům postupně usnadnila vstup do hry na základě neustálé zpětné vazby od nových uživatelů Overwatche, kteří se cítili zahlceni různými režimy a postavami. A dodal, že pro přístup ke kompetitivním režimům bude vyžadovat, aby noví hráči nejprve vyhráli 50 zápasů v rychlé hře.

Ohledně kompetitivního režimu je to dobrá volba. Přeci by nikdo nechtěl mít ve hře člověka, co neví, co jaký hrdina dělá a jak proti němu hrát. Kompetitivní režim byl zamknutý i v prvním dílu a odemknul se až po dosažení 25 levelu.

Většina omezení FTUE se vám ale zruší, pokud budete hrát s přáteli ve skupině, takže noví hráči se mohou kdykoliv spojit se svými přáteli a hrát téměř všechny herní režimy. Výjimkou je kompetitivní mód, protože pro přístup do tohoto herního režimu musí noví hráči splnit specifickou výzvu.

BUDE POTŘEBNÉ MÍT PROPOJENÝ TELEFON

Blizzard také potvrdil, že všichni hráči Overwatch 2 budou muset mít ke svému účtu Battle.net připojené telefonní číslo. Tato dodatečná bezpečnostní vrstva je osvědčeným řešením v boji proti podvádění i rušivému chování a dále má chránit náš zážitek z Overwatch 2 před špatnými hráči. Alespoň tak to vidí společnost.

Velké otázky stále visí nad zpracováním battle passu, Overwatch 2 dělá krok správným směrem, když se úplně zbavuje loot boxů, ovšem v situaci, kdy lidi zatím nevědí, co kolik stojí a kolik času musí grindovat, zjevně vede k velké frustraci ještě předtím, než hra vůbec vyjde. Některé battle passy a free-to-play ekonomiky jsou orientovány výhradně na odměny, které nemají vliv na hratelnost.

Zde zatím víme, že v battle passu, ve kterém se objeví nový hrdina, budeme buď muset grindovat na 55 level, což bude stát hromadu času, nebo utratit 10 dolarů/eur (cca 250 Kč) za prémiový battle pass.

Blizzard také objasnil několik dalších změn, které se v Overwatch 2 chystá:

  • Pouze jedna kategorie pochvaly na zápas
  • Ohraničení portrétů, které symbolizují úroveň hráče, zmizí
  • Nový systém ping pomůže hráčům komunikovat bez použití chatu
  • K monitorování toxického chování hráčů se bude používat přepis zvuku pomocí strojového učení

DOČKÁME SE CROSSOVERŮ JAKO JE TOMU U FORTNITE?

Jon Spector, viceprezident Overwatche, v nedávném rozhovoru pro Game Informer odpověděl na několik otázek týkajících se vývoje udržitelných zdrojů příjmů pro free-to-play hry. Jedním z témat byla i otázka ohledně možného crossoveru s jinou velkou značkou.

Spector uvedl, že viděl několik opravdu zábavných příkladů spolupráce her s jinými značkami nebo jinými hrami, sám je prý velký anime nerd. Když viděl, že se ve Fortnite objeví Naruto, přišlo mu to super cool. Sám sice Fortnite nehraje, ale je to prý úžasné. Ohledně Overwatch 2 jsou to věci, které májí zájem prozkoumat. Pokud to udělají, jednou z jejich klíčových hodnot bude udělat to tak, aby to skvěle zapadalo do série Overwatch. Takže se na tyto spolupráce zaměřili spíše jako na věci, které by je mohly zajímat. A méně na věci typu reklamy v jejich hře.

Tak uvidíme, zda a jestli se dočkáme nějakého zajímavého crossoveru.

Overwatch 2, až 4. 10. vyjde na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One a Nintendo Switch, zcela nahradí Overwatch 1. A pokud jste uvažovali o koupi původní hry, abyste mohli automaticky obejít nováčkovský režim Overwatch 2, je nám líto, titul již není v prodeji. Místo toho jsou hráči odkázáni na balíček Watchpoint Pack za 40 dolarů/eur (cca 1000 Kč), který obsahuje starou hru a plynulý přechod na další díl. Zkrátka a dobře: Overwatch 2 je free-to-play střílečka, která se dá koupit za 1000 Kč, pokud jste ji nikdy předtím nehráli a nemáte čas na grindování.