Společnost Unity prožívá krizi. Jsou to dva týdny, co firmou stojící za stejnojmenným videoherním enginem otřáslo rozsáhlé propouštění, dotknout se mělo čtyřech procent zaměstnanců. Zbývající zaměstnanci teď nejsou nadšeni z nové strategie a nechápou, proč Unity chce koupit společnost IronSource, která se zabývá reklamními technologiemi.

Po dokončení akvizice se IronSource stane součástí Unity a její generální ředitel získá místo v představenstvu Unity. Zaměstnanci Unity, ale ani jiní vývojáři nejsou touto zprávou vůbec nadšeni.

IronSource vytvořila program InstallCore, který má negativní pověst, je označován za instalátor virů. Program byl vytvořen za účelem vytváření instalačních balíčků několika programů. Je používán k tomu, aby vám do počítače kromě požadované aplikace nainstaloval další věci, často nežádoucí a nebezpečný software. Proto některé antivirové programy, například Windows Defender, považují InstallCore za malware a blokují jeho spuštění.

Není proto divu, že vývojáři her se diví, proč se Unity spojuje s firmou, která má takovou pověst. Podle Wall Street Journal jde o akvizici za 4,4 miliardy dolarů. V loňském roce vedení Unity koupilo společnost Weta Digital za 1,6 miliardy dolarů a platformu pro streamování her Parsec za více než 300 milionů dolarů.

Jak vidno, peníze Unity nechybí, ale šetří na zaměstnancích. Objevují se názory, že Unity upřednostňuje zisk nad produktem, což dělá také IronSource. Přitom dřívější akvizice byly provázány s videoherním světem.

Unity v poslední době zaostává, zejména nedokáže držet krok s Unreal Engine 5 od Epic Games. Na druhou stranu, Unity engine byl vždy vnímám jako nástroj pro nezávislé tvůrce her.