Tohle si Ubisoft za rámeček skutečně nedá. Z nadcházejícího Assassin's Creed Valhalla jsme sice už měli možnost vidět oznamovací CGI trailer a „gameplay” trailer, ale záběry přímo z hraní hry - potažmo jak bude hra vypadat v akci - je zatím tajemství. Nebo alespoň bylo. I když se větší představení hry očekává už tuto neděli, na internet včera uniklo půl hodiny záběrů. Nutno však podotknout, že v mnoha ohledech nereprezentativní. Nejen v tom smyslu, že je uniklé video dost nekvalitní, ale jeho obsah zjevně nebyl určen k tomu, aby ho někdo mimo vývojáře viděl. Kromě spousty chyb ve smyslu prazvláštních animací jsou tam i chyby hráčské - máchání do vzduchů, špatné míření, zkrátka klasické přešlapy, které sice dělá každý, ale do oficiálního materiálu se nehodí.

Pokud jde každopádně o samotný obsah videa, které se Ubisoft snaží velmi aktivně dostat z internetu, vidět můžeme tak nějak ty očekávatelné základy novodobého Assassin's Creed. Což je především menší průzkum na koni (připomíná Zaklínače 3), souboje, dialogy a v tomto případě i napadnutí hradu, resp. osady. Konkrétně Castle Burgh na území východní Anglie.

Už na první pohled je nicméně vidět, že velká změna v porovnání s Assassin's Creed Odyssey se tu nekoná. V zásadě vše funguje na velmi podobném principu, jenom je to zabaleno do studenější - a což o to, velmi atmosférické - Anglie. A minimálně z těchto uniklých záběrů nejsou moc cítit ty avizované změny, zejména pak v případě soubojového systému, který nepůsobí tak drsně, akčně, krvavě, jak bylo dříve řečeno.

Zajímavá je ukázka souboje s bossem. Na jejím konci se hráč může rozhodnout, zda protivníka zabije nebo ho ušetří.

Přesto je ale na první pohled vidět několik zajímavostí, které se dají trochu blíže rozporcovat.

Hned zkraje se ocitáme v lokaci Northwic, která představuje jakési městečko nebo přátelskou osadu na severním území. Přičemž v případě uživatelského rozhraní můžou zaujmout hned tři věci - modrá čára pod zdravím hráče, ikona srdce s číslem a „Cinematic Camera” uprostřed dole. Poslední jmenovaná fíčura, jak je později vidět, funguje na podobný způsob jako filmová kamera v Red Dead Redemption 2. Zmíněná modrá čára pravděpodobně, mj. i díky ikoně koně, funguje buďto jako zdraví koně nebo stamina. Dost možná ale zdraví. A v neposlední řadě to srdce s číslem, které, jak také vidíme později, označuje kolik „lékárniček” hráč má. Vypadá to totiž, že se zdraví už se tentokrát nebude automaticky obnovovat, a to ani mimo boj, takže bude potřeba buď spotřebovávat obdobu lékárniček nebo požírat léčivé rostliny.

Zhruba po minutě se nám dostane první pohled na souboje. Ty už na první pohled fungují velmi obdobně jako u Odyssey nebo Origins. To znamená trochu chaotická bitva stylu „pohybuj se jak můžeš, máchej co to jde”. Nechybí ani aktivní dovednosti. V tomhle případě můžeme často v akci vidět vrhání pěti seker na nepřátele v dohledu. Nechybí ani obdoba spartského kopu nebo několik dovedností určené pro luk.

V neposlední řadě stojí za rozebrání menu na konci. Nejdříve se nám dostává velmi krátký pohled na malou část mapy - konkrétně kousek východní Anglie, kde také můžeme vidět doporučenou sílu hráče, pod kterou by si na celou lokaci nejspíš neměl troufat a tři ukazatele. Resp. kolik se v oblasti skrývá Wealth (bohatství), Mysteries (tajemství) a Secrets (skrytých věcí). Hned na to se každopádně dostáváme k zajímavější části, a to je strom dovedností. Ten se tentokrát mnohem více blíží tradiční RPG hře v tom smyslu, že kromě velkých a aktivních dovedností nabízí i menší vylepšení po stránce trochu vyššího poškození určitou zbraní nebo v určité situaci.

Přečtěte si také: Kreativní ředitel Assassin's Creed: Valhalla odstupuje z důvodu nevěry a Insomniac Games reagují na obvinění

Celý strom je nicméně rozdělen na tři základní archetypy. Modrým archetypem je Wolf power, červený Bear power a žlutý Raven power. Každá síla má svou větev, v níž můžete odemykat jednotlivé dovednosti. Ve videu dotyčný odemyká útok zblízka u modré větve. Tím se mu zpřístupní další možnosti, které postupně odemyká, včetně většího množství zdraví a kradmého pohybu. Po odemčení několika částí větve se zpřístupní důležitější dovednost, kupříkladu rychlejší střelba z luku. V neposlední řadě vidíme vylepšování zbraní.

Je pravděpodobné, že Ubisoft se bude snažit videa z internetu odstranit. My se budeme snažit video nahrazovat. Pokud bude nedostupné, zkuste na YouTube hledat "Assassin's Creed Valhalla gameplay" mezi nejnovějšími videii.

Jak se vám Assassin's Creed Valhalla líbí? Vikingské dobrodružství dorazí koncem letošního roku na PC, PlayStation 4, PS5, Xbox One a Xbox Series X. Bohužel ve hře nebudou české titulky.