Po tomhle úniku to Electronic Arts nebude mít s popíráním toho, že v jejich hrách nenajdeme nic jako hazard vůbec lehké. Už dříve měla společnost se systémem loot boxů a zejména balíčků s fotbalisty v herním módu Ultimate Team v sérii FIFA značné problémy. Aby toho nebylo málo, na internetu někdo zveřejnil dokument, ve kterém se dočteme, že EA dělá „vše, co může“, aby dostala své hráče do FIFA Ultimate Team a ti utráceli peníze za náhodné balíčky.

Tento 54stránkový dokument byl odhalen magazínu CBC News a podle dostupných informací můžeme říct, že se pravděpodobně jedná o prezentaci k FIFA 21. V ní je herní mód FIFA Ultimate Team popisován jako „základní kámen“ celé hry, na což navazuje toto: „Děláme vše, co je v našich silách, abychom tam [FIFA Ultimate Team] přivedli hráče.“

Na jednu stranu, když vezmeme v potaz, že EA vydělalo v minulém fiskálním roce na Ultimate Team módech z her FIFA, NHL a Madden 1,5 miliardy dolarů, což tvořilo 27 % jejich čistého výnosu, není tedy nic divného na tom, že chtějí do této části her přilákat více lidí.

Ovšem teď přichází ta morální otázka, zdali je správné dávat mikrotransakce do hry za 1800 Kč, a ještě k tomu své hráče nutit hrát herní režim, ve kterém je najdete, jelikož veškerý nový herní obsah najdete právě tam.

Rozhodně to není něco, co bychom v herní průmyslu chtěli vidět. EA to bohužel vidí jinak, a proto se také na jedné stránce z prezentace dočteme, že „všechny cesty vedou k FUT.“ Anonymní zasvěcená osoba, která veškeré informace poskytla magazínu CNC News, nechápe, proč by EA dávala takovéto informace do dokumentu, když už v tuhle chvíli mají se svým herním režimem v některých zemích problémy.

„Po celá léta ... byli schopni jednat s vrstvou věrohodné popíratelnosti. Přesto ve svých interních dokumentech říkají: 'To je náš cíl. Chceme, aby byli lidé vedeni do režimu s balíčky karet,'“ vyjádřil se k problému leaker dokumentu.

Tohle ale není všechno, jelikož v jednom z interních dokumentů, je prý herní měna pro FIFA 21 označována jako „grind currency.“ Tedy měna, kterou sice můžete získat pouhým hraním, ovšem abyste získali nějaké větší množství, budete muset po delší dobu dělat monotónní úkoly, které vás postupně začnou nudit a hraní tedy přestane být zábavné. Dle zasvěcené osoby EA takto designuje své hry jen proto, aby hráči následně byli nuceni kupovat balíčky, které jim ušetří hodiny strávené u získávání herní měny.

JAK SE K TOMU STAVÍ EA? 

EA dlouho nečekala s odpovědí a k celému úniku informací se ihned vyjádřila. Dle známé herní společnosti bylo na tyto důvěrné dokumenty „nahlíženo bez kontextu,“ a tak došlo k jejich nesprávné interpretaci.

EA dále tvrdí, že veškeré jejich hry se dají hrát bez utrácení za herní předměty, což prý většina jejich hráčů i dělá. Vůbec nedochází na „tlačení“ hráčů k utrácení peněz a také se snaží více podporovat vydělávání herní měny, spíše než nakupování za reálné peníze. Léto je pro FUT velice aktivním obdobím. V jeho rámci EA chystá větší nával nového obsahu, který bude obsahovat nemonetizované odměny.

Přečtěte si také: Cyberpunk 2077: Za problémy můžou přehnané ambice a odlišnosti se Zaklínačem

Jakékoliv utrácení je dle EA vždy dobrovolné a uniklý dokument tomu nijak neodporuje. Spíše dochází na podporu k zapojení do herních aktivit v rámci léta než na utrácení. Navíc vůbec nedochází k podporování mladých hráčů v utrácení a EA doporučuje, aby rodiče používali rodičovskou kontrolu, díky níž mohou kontrolovat herní účty svých ratolestí.

No, a co se názoru, že se jedná o hazard týče, tak k tomu se EA také vyjádřila celkem jednoznačně. „Rovněž rozhodně nesouhlasíme s tím, že FIFA nebo některá z našich her zahrnuje hazard. Regulační orgány v několika zemích po celém světě veřejně prohlásily, že pokud neexistuje metoda vybrání peněz, loot boxy nepředstavují hazard.“