Uniklé gameplay záběry z testovací verze Grand Theft Auto 6 potvrdily nejen celou řadu neoficiálních informací, které už na konci července přinesl Jason Schreier z Bloombergu, ale také obsahují několik dalších zajímavých detailů. Ty vyvracejí obavy, že by GTA 6 bylo jen vylepšenou verzí GTA 5. Minimálně z toho, co máme k dispozici, je jasné jedno: V Rockstar Games si dávají záležet na detailech a chtějí zážitek posunout na novou úroveň.

- GTA 6 se bude odehrávat ve známém fiktivním světě Vice City, který je inspirován Miami na Floridě.

- Děj hry je zasazen do doby po GTA 5. Jedna NPC postava v záběru zmíní, že Jay Norris, generální ředitel společnosti Lifeinvader, je mrtev. Jak víme, za jeho smrtící stojí jedna z hlavních postav pátého dílu.

- Hlavní postavy budou dvě: žena Lucia a muž Jason. Bohužel nevíme, jaký k sobě mají vztah. Spekuluje se, že může jít o sourozence. Schreier dříve příběh přirovnal ke stylu Bonnie a Clyde, tedy ke slavné dvojici amerických zločinců. Jiné neoficiální informace zmiňovaly, že příběh GTA 6 požene dopředu pomsta a obchod s drogami. Šílenější teorie zmiňovaly, že žena bude policistkou a my uvidíme obchod s drogami ze strany zločinců i zákona, přičemž žena se měla zamilovat do gangstera.

- Každopádně, mezi hrdiny budeme moci snadno přepínat. V testovací verzi funguje přepínání stejně jako v GTA 5. Jen s tím rozdílem, že je mnohem rychlejší. To ale může být způsobeno tím, že dvojice se zrovna nacházela vedla sebe v bytě. Uvidíme, jak bude přepínání rychlé v situacích, kdy se druhá postava nachází na druhé straně herního světa. Osobně bych se ale nebál, rychlé cestování ve hrách nyní funguje téměř plynule.

- Dostupné bude nejen přepínání. Také si při různých situacích budeme moci zavolat o pomoc a požádat druhou postavu, aby nám pomohla, například při loupeži. Při té se mimochodem zobrazí odpočet, za jak dlouho na místo dorazí policie.

Recenze Red Dead Redemption 2

- Během loupeží budeme moci svázat civilisty a dát jim na ruce pouta.

- V testovací verzi GTA 6 je použito kolečko pro výběr zbraní z Red Dead Redemption 2. Vidíme, že hlavní hrdina má umístěnou zbraň na zádech. Možná bude omezené množství zbraní, které u sebe budeme moci mít. V RDR2 to byly dvě velké a dvě malé zbraně. Zbytek byl uložen v sedle koně. V GTA 6 by takto mohlo fungovat naše vozidlo.

- V druhém kolečku je prostor pro léky, lékárničku, cigarety a další předměty denní potřeby. Vypadá to, že bude potřeba nejen regenerovat zdraví a zvyšovat adrenalin, ale také se postarat o běžné potřeby v podobě hladu, žízně a spánku. K tomu se možná přidá zápach, protože v GTA 6 má hrát roli i pot. NPC na ulici si možná všimnou našeho pachu. A přece byste nechtěli smrdět...

- Z westernové akce si gangsterská akce bere také systém konverzací. Většinu obyvatel Vice City budeme moci pozdravit, ale stejně tak zastrašit. Má to přispět k větší realističnosti.

- S realističností souvisí i reakce NPC. Například při loupežném přepadení budou civilisté prosit, abychom ušetřili jejich životy. Na ulici nás zase mohou požádat o pomoc, zatímco v nočních klubech se mohou hádat a prát se. Že by vývojáři připravili i nějaké vedlejší úkoly / náhodné události? V RDR2 byly náhodné události dost chváleny a výrazně oživily svět.

- Rozumnější bude i umělá inteligence policistů. Ti se už nemají chovat jako na střelnici, kdy vstupovali do budovy hlava nehlava. V GTA 6 mají budovu nejprve obklíčit a čekat na podporu, případně reagovat na náš pohyb.

- Policie si při pronásledování bude pamatovat poznávací značku každého vozu, do kterého nastoupíte. Už by tedy nemělo stačit se jen schovat v uličce, počkat a pak vyrazit v autě zpět na silnici. Teď bude nutné vyměnit automobil. V servisu bude opět možné změnit barvu vozu, stejně tak SPZ. Servis bude potřeba zejména v situacích, kdy použije vozy, které vlastní Lucia a Jason. Možná si policie bude pamatovat i to, jak vypadáte, respektive co máte na sobě.

- Ve videích z testovací verze je vidět detailní interiér aut a také úprava loketní opěrky, nastavení pedálů plynu, brzy a spojky, stejně tak úprava sedadla, sluneční clony, zrcátka a poloměr otáčení volantu. Je ale otázkou, zda tuto úpravu budeme moci provádět my, například při koupi vozu, případně v servisu. Možná je to jen interní nastavení pro vývojáře.

- Co se dalších nových mechanik týče, tak kromě možnosti si lehnout na zem bylo ukázáno kulhání, kapitulace před policisty a nošení zraněného spojence na zádech.

- Co je tak nějak jisté nejen z videí, ale i z dřívějších úniků, tak se máme těšit na možnost podívat se do většiny budov ve Vice City.

- V neposlední řadě zmiňme přítomnost zastaváren. Je dost možné, že v nich budeme moci prodávat cenné předměty, které ukradneme, třeba v nočních klubech, hotelech nebo divadlech.

Je třeba mít na paměti, že krátké klipy pocházejí z rané verze GTA 6, staré tři až čtyři roky. Rockstar dnes odpoledne uklidnil fanoušky s tím, že vývoj hry pokračuje podle plánu. Více jsme napsali zde.