Věřili byste, že dnes je to přesně pět let od vydání Uncharted 4: A Thief's End? Poslední dobrodružství archeologa Nathana Drakea vyšlo 10. 5. 2016 a stalo se velkým hitem na PlayStationu 4. U nás hra obsahovala české titulky.

Studio Naughty Dog si na páté výročí Uncharted 4 vzpomnělo, poděkovalo hráčům a prozradilo zajímavé informace.

Začneme statistikami. Tvůrci uvádějí, že Uncharted 4 hrálo 37 milionů hráčů. Tolik kopií se sice neprodalo (hra byla po určitou dobu zdarma na PlayStation Plus a opakovaně v nabídce PlayStation Now), ale i tak je to obrovský úspěch, který si zaslouží oslavu.

Zajímavé je, že z tohoto čísla si multiplayer zahrálo pouze 13,3 milionu hráčů. 9,8 milionu hráčů si hrálo s lemurem, 7,5 milionu lidí si zahrálo na Marca Pola a 2 miliony vylezly na vrchol hodinové věže v jedné z misí. Dozvěděli jsme se také, že 12 milionu lidí zasáhlo všechny cíle pomocí pistole na hračky v jedné z prvních misí hry a dva miliony lidí si vyfotily Sullyho prostřednictvím Photo Mode.

Na výročí si vzpomněl Troy Baker, dabér Sama, bratra hlavního hrdiny Nathana Drakea. „Tato hra pro mě představuje tolik. Nejen jako herce, ale i jako fanouška. Tato série mě zároveň bavila a ukázala mi hvězdu na obzoru, na kterou jsem mohl ukázat a říct: Tam. Tam chci jít.“

Kurt Margenau, co-game director Uncharted 4, se také podělil o několik myšlenek k pětiletému výročí. Za výjimečné momenty ze hry označil řadu vzrušujících kulis a hratelného Crashe Bandicoota. Závěr připojil příběhový trailer, který ho i dnes dostává.

Přečtěte si také: Studio stojící za Uncharted a The Last of Us má problém pracovat na více hrách současně

Uncharted 4 byla první hra studia Naughty Dog vytvořena od začátku pro PlayStation 4. Byl to také jejich první titul využívající motion capture pro snímání obličeje. Předtím dělalo Naughty Dog snímání ručně.

Co se týče budoucnosti série, ještě není jasné, co přesně Uncharted čeká. Oficiálně nic nevíme. Neoficiálně se mluví o zbrusu novém projektu, na kterém Sony Bend (tvůrci Days Gone) nějakou dobu pracovalo, ale poté bylo studio na vlastní žádost přiděleno k jinému projektu - má jít o vlastní hru studia Bend.

Přečtěte si také: The Last of Us 3 má načrtnutý příběh, leč se na hře zatím nepracuje

Zástupci Naughty Dog před časem prohlásili, že nové Uncharted vytvářet nebudou a že příběh Nathana Drakea je na konci. Série by ale mohla pokračovat s jiným studiem a novou hlavní postavou, přiznali.

Naughty Dog mají kromě hry pro více hráčů (pravděpodobně samostatný multiplayer pro The Last of Us Part 2) pracovat na remaku prvního The Last of Us pro PlayStation 5. Pokud jde o další velký projekt, Neil Druckmann uvedl, že by to mohlo být The Last of Us Part 3, nová značka nebo něco jiného.

Návratu Uncharted se prozatím dočkáme ve formě filmu. Do Nathana Drakea se vžil Tom Holland.

Přečtěte si také: Co můžeme čekat od remaku The Last of Us? Microsoft interně hodnotil druhý díl