Ukrajina od dnešního rána čelí invazi ozbrojených sil Ruska. Tamní studia se v nelehké době obracejí na kolegy, novináře, hráče, blogery a další lidi po celém světě a žádají o podporu Ukrajiny a její armády.

Ruský prezident Vladimir Putin poslal svou armádu na Ukrajinu a invazi nazval speciální vojenskou operaci, zatímco ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ji označil za válku.

Už v minulém týdnu, kdy Západ varoval před možnou invazí Ruska na Ukrajinu, se ukrajinští vývojáři připravovali na nejhorší. Někteří chtěli přesunout své zaměstnance z Ukrajiny, zatímco jiní připomínali roky násilí. Většina ale doufala, že k ničemu takovému nedojde. Dnes čelí válce a obávají se o své životy a životy svých rodin, přátel, známých...

TVŮRCI STALKERA 2

„Ruská federace dnes oficiálně vyhlásila válku Ukrajině. Naše země se probudila za zvuků výbuchů a střelby. Je však připravena bránit svou svobodu a nezávislost, neboť zůstává silná a připravená na všechno,“ uvedlo studio GSC Game World, které sídlí v Kyjevě, na sociálních sítích.

„Budoucnost je nejistá, ale doufáme v to nejlepší. Vkládáme důvěru v naše ozbrojené síly a Ukrajinu. Prosíme všechny kolegy z herního průmyslu, hráče, blogery a všechny, kterým se tento příspěvek zobrazí: sdílejte ho, nezůstávejte stranou a pomozte těm, kteří to potřebují.“

„Navzdory bolesti, smrti, válce, strachu a nelidské krutosti Ukrajina přežije, tak jako vždycky,“ dodávají tvůrci strategické série Cossacks a akční série S.T.A.L.K.E.R., kteří v současné době připravují očekávanou postapokalyptickou akci S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl, a odkazují příznivce na účet Národní banky Ukrajiny, který byl vyčleněn na podporu ukrajinských ozbrojených sil.

AUTOŘI SÉRIE SHERLOCK HOLMES A SURVARIUM

„Nemůžeme jen přihlížet. Rusko útočí na naši vlast a popírá suverenitu Ukrajiny. Snažíme se zůstat v bezpečí, ale tohle je válka. Vyzýváme všechny, aby donutili Putina stáhnout se z našich zemí. Jsme mírumilovný národ a za celá léta, co jsme získali nezávislost, jsme nikdy nikoho nenapadli ani neohrozili. Kvůli této situaci bude ovlivněna naše práce a naše životy mohou být zničeny,“ uvedlo studio Frogwares. Autoři detektivní série Sherlock Holmes a The Sinking City sídlí také v Kyjevě a mají kanceláře v irském Dublinu.

„Za současného stavu jsme v bezpeční. Pokračujeme v práci na dálku a na situaci budeme reagovat podle toho, jak se bude vyvíjet. Děkujeme za vaši podporu,“ přidali se na sociální síti vývojáři z Vostok Games (Survarium a Fear the Wolves), kteří také sídlí v Kyjevě.

POLŠTÍ VÝVOJÁŘI POMÁHAJÍ

Na ukrajinské kolegy myslí vývojáři z celého světa. V polském Bloober Team doufají v to nejlepší a v 11 bit studios se rozhodli podpořit Ukrajinu; oznámili, že po dobu následujících sedmi dní půjdou veškeré zisky z This War of Mine, všech jejích DLC, ve všech obchodech a na všech platformách na speciální fond. Za týden budou tyto peníze věnovány Ukrajinskému červenému kříži na přímou podporu obětí války na Ukrajině.

„Jako polské herní studio a tvůrci celosvětově uznávané protiválečné hry This War of Mine - hry, která přímo vypráví o utrpení a bídě civilistů postižených válkou - bychom tímto rádi oznámili, že se stavíme proti ruské invazi na Ukrajinu,“ dodávají zástupci z 11 bit studios.

Kromě zmíněných firem na Ukrajině sídlí ještě 4A Games (série Metro), Beatshapers, Best Way (Men of War, Majesty) a Room 8 Studio (Scary Escape).