Ukrajinská armáda v boji proti ruským jednotkám na svém území nepřestává překvapovat kreativním přístupem. Ten nejnovější se dotýká videoherního světa, jelikož pro dálkové ovládání kulometních věží jsou využívány Steam Decky. Ve Valve jistě nikdo nepočítal s tím, že by se přenosný počítač dal využít právě k těmto účelům.

Podle výzkumníka Arica Tolera z Bellingcatu je Steam Deck docela dokonalý pro tyto účely, včetně skvělého ovladače a dotykové obrazovky. Obsluha má vše v jednom, nikoli ovladač zapojený do samostatného systému, takže je s tím spojeno i méně starostí. Navíc cena základního modelu Steam Decku je 419 eur (necelých 10 tisíc Kč), zatímco řídící modely pro takové systémy mohou být šíleně drahé a podléhají kontrole vývozu.

Ve videu vidíme věže zvané Shablya, které před několika lety vyvinula ukrajinská společnost Global Dynamics. Jsou vybaveny termovizí a dálkoměrem a mohou se používat pro různé typy zbraní, včetně kulometů a granátometů. Právě ty jsou na dálku ovládány Steam Deckem. Obsluha je tak v bezpečné vzdálenosti a věže mohou být naopak blízko nepříteli.

Připomeňme, že kdysi byly ovladače Xboxu použity k ovládání ponorek i obřích laserových děl. A když jsme u té armády a videoherního světa, tak hráči War Thunderu vyzradili tajné vojenské dokumenty ve snaze opravit nepřesnosti vývojářů této hry.

Další fotky na Instagramu.