Ukrajinské úřady usilují o zablokování včera vydané first-person střílečky Atomic Heart od studia Mundfish Games. Ministerstvo digitálního rozvoje Ukrajiny hodlá oficiálně požádat společnosti Valve, Sony a Microsoft, aby zastavily prodej digitální verze hry na území Ukrajiny.

Alexander Bornyakov z ukrajinského ministerstva upozorňuje na toxicitu, možné sbírání informací o uživatelích a jejich možné předání dalším firmám v Rusku, stejně tak na možné využití peněz získaných z prodeje hry k financování války na Ukrajině.

Ukrajině vadí vazby Mundfish Games na Rusko. Původně je to ruské studio, které sídlilo v Moskvě a nově oficiálně sídlí na Kypru. Vývoj měl být financován Gazpromem a titul „romantizuje komunistickou ideologii, Sovětský svaz a KGB.“ Alespoň to tvrdí Ukrajina, i když u nás v recenzi jste se mohli dozvědět, že je to spíše satira.

Bornyakov připomíná, že Mundfish Games důrazně neodsoudili ruskou invazi, což má být důkazem proruského směřování a důvodem, proč by západní hráči měli Atomic Heart ignorovat. Navíc zásady ochrany osobních informací umožňují studiu předat údaje ruským úřadům.

UKRAJINA VYZÝVÁ K OMEZENÍ DISTRIBUCE VE SVĚTĚ

„Vyzýváme také k omezení distribuce této hry v dalších zemích,“ uvádí se ve zprávě.

„Rádi bychom také západnímu publiku zdůraznili, že vývojáři hry nevydali veřejné prohlášení odsuzující Putinův režim a krvavou válku, kterou Rusko rozpoutalo proti Ukrajině,“ uzavřel Bornyakov.

Známý skladatel Mick Gordon, který vytvořil soundtrack pro Atomic Heart, se rozhodl věnovat veškerý výdělek ze této práce Červenému kříži na pomoc Ukrajině.

Před necelým rokem vyzvala Ukrajina videoherní společnosti, aby ukončily podporu v Rusku.

Atomic Heart je first-person střílečka, jež se odehrává v alternativní verzi Sovětského svazu. Více o hře v naší recenzi: