Jedním z odhalení na Gamescom Opening Night Live je ambiciózní fotbalová hra UFL, která chce v budoucnu vyzvat FIFU a eFootball. Za projektem stojí společnost Strikerz Inc., která plánuje UFL vydat jako free-to-play na PC a nespecifikované konzole. Datum zveřejněno nebylo. To samé má v plánu také další fotbalový simulátor s názvem Goals. Pojďme se na obě hry podívat detailněji.

UFL je označován za novou revoluční globální online fotbalovou ligu. Díky spolupráci s FIFPRO nabídne 5000 licencovaných hráčů, které můžete získat a vytvořit si tak vlastní klub. V první ukázce vidíme také West Ham United a fotbalový stánek tohoto týmu.

Hra je ve vývoji od roku 2016 a bude spolupracovat s firmou InStat zabývající se analýzou sportovních výkonů. Ta poskytne podrobné údaje a aktuální statistiky pro každého hráče.

UFL klade důraz na férovou soutěžní hru. Jde o jasnou snahu přilákat nespokojené hráče FIFA, kteří si často stěžují na to, že hratelnost série od EA Sports je příliš nepředvídatelná a silně ovlivněná umělou inteligencí.

„Hra bude k dispozici zdarma a budeme pravidelně přidávat nové funkce a aktualizace bez povinných plateb nebo ročních poplatků,“ uvádí Strikerz Inc. v tiskové zprávě. „Hra je navržena jako férový herní zážitek, který předpokládá přístup založený na dovednostech a nulové možnosti pay-to-win.“

„Jsme fotbaloví fanoušci a vášniví hráči – fotbalové videohry hrajeme už léta a přesně víme, co lidé chtějí ve fotbalovém simulátoru vidět,“ říká Eugene Nashilov, generální ředitel společnosti Strikerz Inc. „Chceme od základu znovuobjevit fotbalové videohry a nabídnout hráčům po celém světě revoluční, vzrušující a poctivý herní zážitek.“

Podobně smýšlí také Andreas Thorstensson, bývalý mistr světa v Counter-Strike. Ten podle svých slov chystá ambiciózní fotbalovou AAA hru Goals, která bude pro všechny.

O Goals mluví jako o plně licencovaném AAA titulu, který si budete moci zahrát zdarma. Hlavní důraz je kladen na herní zážitek pro více hráčů. Pro Thorstenssona je velmi důležitý také e-sport. Švéd nechce opakovat chyby, kterých se dopouští FIFA. Po více než 5000 zápasech ve FUT ve FIFĚ si všiml, že fotbal od EA Sports je rozbitý, trpí lagy, latencí a problémy se servery. To má být v Goals minulostí. Jako inspiraci uvádí first-person střílečku Valorant od Riot Games.

Dalším prvkem Goals je absence mechaniky handicapu. Vyhrává lepší hráč. Počítá se také se systémem hodnocení, ale bohužel o něm zatím nejsou k dispozici žádné bližší informace. Samozřejmostí je pak cross-play a zajímavě zní revoluční systém, který umožní e-sport hráčům vydělávat peníze přímo hraním.