Aktualizace: Za tenhle zmatek si nejspíš může Ubisoft sám, když na Steamu uvedl špatné informace. Každopádně, původní informace se bere zpět a PC verze Assassin’s Creed Liberation HD na Steamu bude pro majitele hry hratelná i po 1. 9. 2022.

Francouzská společnost pro IGN uvedla, že vyřazení z prodeje se týká pouze DLC a online funkcí. Nikoliv her samotných. Ty budou moci vlastníci nadále hrát a v případě potřeby si je znovu nainstalovat.

Tak aspoň jedna dobrá zpráva.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Při koupi digitální verze jsme smířeni s tím, že nám hra nepatří. To, co ale teď odstartoval Ubisoft, tak postrádá zdravý rozum a naštve spoustu hráčů. Společnost ze Steamu odstraňuje některé své staré hry. Ty nepůjdou koupit. Minimálně jeden titul ale bude po letních prázdninách nehratelný i pro ty, kteří ho vlastní.

Nejhůře to zatím vypadá s Assassin's Creed Liberation HD. Akční adventura se na Steamu přestala dnešním dnem prodávat a od 1. 9. 2022 bude nedostupná a nehratelná. Ubisoft neuvedl důvod, proč hru odstraní z knihoven hráčů, Steam píše, že se tak děje na žádost vydavatele, ale datum se shoduje s plánem odpojit online služby pro některé staré hry. To se ale Liberation HD netýká, je to totiž akční dobrodružství pro jednoho hráče. Zajímavé je, že tato nepříjemná změna se zatím netýká Assassin's Creed 3 Remastered, jehož je Assassin's Creed Liberation HD součástí.

Dalšími postiženými tituly jsou Prince of Persia: The Forgotten Sands a Splinter Cell Blacklist. U nich Steam upozorňuje, že Deluxe Edition a DLC nebudou po 1. 9. 2022 dostupné, ale přístup k původním hrám byste ztratit neměli. Přijdete tedy „pouze“ o přístup k dodatečnému obsahu.

Z nabídky Steamu byly mezitím odstraněny hry Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic a Space Junkies. Druhá jmenovaná je čistě multiplayerová, takže u ní kompletní odstranění dává alespoň smysl.

V současné době nevíme, zda stejně dopadnou i verze těchto her přes Ubisoft Connect.

Součástí vypnutí serverů je i Anno 2070, což se nelíbí studiu Ubisoft Mainz, které informovalo fanoušky o hledání způsobu, jak zajistit, aby hra byla i po 1. 9. 2022 hratelná. Takže plán Ubisoftu se nesetkává s pochopením ani u zaměstnanců.

Mluvčí Ubisoftu pro britský Eurogamer uvedl: „Rozhodnutí o vyřazení služeb starších her nebereme na lehkou váhu a naše týmy v současné době posuzují všechny dostupné možnosti pro hráče, kteří budou ovlivněni.“ Také mají spolupracovat s partnery na aktualizaci této informace ve všech obchodech, aby hráči o tom věděli a zbytečně si některý titul nekoupili.

Hra Assassin's Creed 3 Liberation původně vyšla v roce 2012 jako exkluzivita pro PlayStation Vita. Remake se objevil o dva roky později pro PC, PS3 a Xbox 360. Jedná se o spin-off třetího dílu a vypráví příběh asasínky Aveline de Grandpré, první ženské hrdinky série, a jejího boje proti templářům.