Několik týdnů internetem kolují zprávy o možném zdražení her pro novou generaci konzolí. Vše odstartovala společnost 2K, která zdražila PlayStation 5 a Xbox Series X verze NBA 2K21 ze standardních 60 dolarů na 70 dolarů. Vyšší cenu mluvčí vysvětlil tím, že tyhle verze hry jsou vytvořeny od nuly.

U Ubisoftu jsme mohli pozorovat zdražení v lokálních digitálních obchodech PlayStation Store a Xbox Store. V mnoha zemích prodávají společnosti hry za 70 euro, včetně Slovenska. U nás běžně digitální PS4 a Xbox One verze stojí 1799 Kč, ovšem Far Cry 6, Watch Dogs Legion a Assassin's Creed Valhalla jsou za 1949 Kč. Tady je ale nutné dodat, že Far Cry 5 a AC Origins se ve své době prodávaly za 1899 Kč. Zdražení se tak pohybuje mezi 50 až 150 korun.

Přečtěte si také: Další drobky a informace ohledně remaku Mafie

Může za to proměnlivý kurz. Někdy je koruna vůči euru silnější, jindy slabší. Záleží tedy, kdy společnost cenu nastaví. Jedno je už nyní jisté, Ubisoft s cenou next-gen her pro letošní rok vyhýbat nebude a své novinky bude koncem roku prodávat za standardních 60 dolarů. Francouzská společnost si ale nechává otevřené dveře a ke zdražení o 10 dolarů může dojít v příštím roce.

Alespoň takto mluvil generální ředitel Yves Guillemot na setkání s investory: „Vánoční hry plánujeme prodávat za stejnou cenu jako na předešlou generaci. Na to se v tuto chvíli zaměřujeme,“ prohlásil a myslel tím podzimní tituly Assassin's Creed Valhalla a Watch Dogs Legion. Co ale bude dál, na to už Guillemot neodpověděl. Uvidíme tedy, zda se Far Cry 6, které vyjde 18. 2. 2020 bude prodávat za 60 nebo 70 dolarů.

K NAVÝŠENÍ CEN HER DOŠLO NAPOSLEDY V ROCE 2005

Společnost IDG Consulting, jež sleduje trh a spolupracuje s mnohými vydavateli, na začátku měsíce varovala, že po 2K Games zvažují zdražení další firmy. Prezident a generální ředitel IDG Consulting poukázal na to, že cena her je stabilní od roku 2005, zatímco ceny za televizi a filmy se od té doby výrazně zvýšily. Ovšem cena her je stabilní zejména v USA, zatímco u nás ne vlivem kurzu.

K navýšení cen za hry v USA došlo naposledy na začátku konzolové generace Xboxu 360 a PS3. To bylo na přelomu let 2005 a 2006, kdy se hry místo 49,99 dolarů začaly prodávat za 59,99 dolarů. Od té doby ale náklady na vývoj her vzrostly a údajně se měly zvýšit o 200 až 300 procent u next-gen konzolí - v závislosti na značce, studiu a žánru. Hry tedy zůstaly za stejnou cenu, ale lístek do kina vzrostl o 39 % a předplatné Netflixu rovnou o 100 %.

Pokud se hry začnou prodávat za 69,99 dolarů/euro místo 59,99 dolarů/euro, tak půjde o nárůst o 17 procent.

UBISOFT FORWARD SE VRACÍ

Ubisoft rovněž potvrdil druhou prezentaci Ubisoft Forward. Konat se má během září a ukázat hry, které vyjdou v následujících měsících. První prezentaci si společnost pochvaluje, dle slov Guillemota šlo o obrovský milník pro firmu, reakce fanoušků byly velmi slibné a dosáhli rekordní sledovanosti, jež předčila předešlé E3 konference.

Co na druhém Ubisoft Forward uvidíme? Je velmi možné, že se zaměří na Rainbow Six Quarantine a Gods & Monsters, které na první prezentaci vůbec nebyly. Ta se věnovala zejména Assassin's Creed Valhalla, Watch Dogs Legion a Far Cry 6. Očekáváme, že tyhle hry Ubisoft určitě připomene.