Ubisoft zveřejnil zprávu s finančními výsledky za druhé čtvrtletí. Z dokumentu se například dozvíme, že Assassin’s Creed: Valhalla je druhou nejziskovější hrou v historii firmy, dále že počet aktivních hráčů narostl o 15 % nebo že Far Cry 6 baví hráče více než předchozí díl – herní doba je o čtvrtinu vyšší. 

Nechybí ani výhled do budoucna a plány firmy. Z této části je vůbec nezajímavější pasáž o technologii blockchainu, kterou by Ubisoft chtěl využít ve svých budoucích hrách. „Herní průmysl se neustále mění. Za jednu takovou revoluční změnu považujeme i technologii blockchainu, která umožní implementaci modelu play-to-earn. Hráči budou moci vlastnit herní obsah a vydělávat na něm. Domníváme se, že herní průmysl díky tomu výrazně vzroste,“ prohlásil CEO Ubisoftu Yves Guillemot. 

Ubisoft možnosti využití blockchainu v herním průmyslu zkoumá už od roku 2018. Společnost je zakládajícím členem Blockchain Gaming Alliance a prostřednictvím svého inkubátoru Enterpreneur Lab podporuje řadu menších firem, které se propojením kryptoměn a gamingu zabývají. Nedávno také investovala značnou částku do společnosti Animoca Brands, která se označuje za světového lídra v oblasti blockchainových her. Mezi projekty firmy, která od investorů vybrala přes 2,2 miliardy dolarů, patří například hra The Sandbox, kde si hráči mohou kupovat mimo jiné virtuální pozemky, nebo závody F1 Delta Time s formulemi ve formě NFT tokenů. Kromě podpory externích projektů by ale Ubisoft v budoucnu chtěl vyvíjet i vlastní hry na bázi blockchainu. Konkrétní tituly však zatím neoznámil. 

Axie Infinity od Sky Mavis patří k nejpopulárnějším blockchainovým hrám

Hry na bázi blockchainu jsou hitem posledních měsíců. Nejčastější formou integrace je NFT, kdy jednotlivé virtuální postavy, předměty nebo pozemky představují unikátní tokeny, se kterými lze volně obchodovat. Jako konkrétní příklad si můžeme uvést hru Axie Infinity od vietnamských Sky Mavis, která má největší tržní kapitalizaci ze všech blockchainových her. Jedná se o jednoduchou karetní PvP hru, ve které mají postavičky formu NFT tokenů, a zároveň zde funguje ekosystém dvou dalších kryptoměn: AXS pro rychlejší dobíjení staminy a SLP jako odměna za vyhrané zápasy a zároveň platidlo sloužící ke šlechtění postaviček. Model play-to-earn tu vidíme hned v několika podobách. Hráči si mohou vydělávat výhrami nad ostatními hráči a v PvE, pronájmem svých postav jiným hráčům anebo jejich šlechtěním. 

Tržní kapitalizace Axie Infinity dělá ze Sky Mavis jednu z největších herních společností na světě. Nutno dodat, že zde se hodnota počítá jinak než u tradičních herních společností obchodovaných na burze. Zatímco třeba hodnota Ubisoftu je dána počtem akcií a jejich cenou, u Sky Mavis se počítá cena a množství tokenů. Jedná se ale o decentralizovanou platformu, kdy většinu tokenů vlastní hráči, a jejich hodnota navíc neustále kolísá.

Steam nedávno hry s technologii blockchain zakázal, zatímco konkurenční Epic Games Store je vítá při dodržení určitých podmínek.