Společnosti Ubisoft a Bungie se spojily v boji s cheatery. Společně podaly žalobu na čtyři osoby, které mají stát za stránkou Ring-1. Ta vytváří a prodává nástroje pro podvádění ve hrách Destiny 2, Rainbow Six Siege, nejrůznější díly Call of Duty, Rust, PUBG nebo Dead by Daylight. Ceny začínají na 25 eurech (cca 637 Kč).

Žaloba byla podána 23. 7. letošního roku v Kalifornii. Právníci Ubisoftu a Bungie v dokumentu mimo jiné uvádění porušování autorských práv, obchodování se zařízením pro obcházení her a odhadují škody v řadách milionů dolarů.

Cheaty jsou zvláště rozšířené v multiplayerových hrách, kde umožňují například střelbu přes zdi, automatické míření, rychlejší běh a další výhody. Herní společnosti s nimi bojují od nepaměti.

„Chování žalovaných způsobilo a nadále způsobuje obrovskou a nenapravitelnou škodu žalobcům a jejich obchodním zájmům. Úspěch her žalobců závisí na tom, zda jsou pro všechny hráče příjemné a spravedlivé,“ stojí v dokumentu. Ubisoft a Bungie požadují, aby byly stránky uzavřeny a členové Ring-1 přestali šířit cheaty na diskuzních fórech.

V dokumentu jsou uváděny dva příklady. Přístup k cheatům pro Destiny 2 stojí 30 eur (764 Kč) týdně nebo 60 eur měsíčně (1528 Kč), zatímco cheaty pro Rainbow Six Seige stojí 25 eur (637 Kč), respektive 50 eur (1274 Kč), což obžalovaným přináší příjmy ve výši až stovek tisíc dolarů.

KDO JSOU OBŽALOVANÍ?

V žalobě jsou uvedeny čtyři jmena. Andrew Thorpe (známý také jako „Krypto“) má bydlet ve městě North Humberside ve Spojeném království. Podle žaloby je zaměstnancem a moderátorem Ring-1, má pomáhat zákazníkům žalující strany používat podvodný software, sloužit jako spojka s vývojáři podvodného softwaru a možná je také sám vývojář cheatů.

Jonathan Aguedo (známý také jako „Overpowered“) údajně bydlí ve Windermere na Floridě. Vedle podobných obvinění, jaká byla vznesena proti Thorpovi, Aguedo údajně působí také jako prodejce cheatů Ring-1.

Wesam Mohammed (známý také jako „Grizzly“) údajně bydlí v Munsteru ve státě Indiana. Je obviněn z toho, že je dlouholetým členem společnosti Ring-1 a „plodným“ prodejcem podvodného softwaru, přičemž některé prodeje provádí pod přezdívkou „Gaming Mods“. Ahmad Mohammed údajně rovněž bydlí v Munsteru a je prodejcem podvodného softwaru Ring-1.

Ve dokumentech předložených k soudu je dále uvedena řada osob pouze podle jejich internetových jmen. Patří mezi ně Berserker, Cypher, Admin, Cale, Overseer, Tralepo, Frost, Dove a Pingu. Všichni jsou obviněni z účasti na různých aspektech operace Ring-1. V této fázi není známa jejich totožnost, ale Ubisoft a Bungie tvrdí, že svou stížnost aktualizují, jakmile tyto informace získají.