Původem běloruská společnost Wargaming, která má od roku 2011 sídlo v Nikósii na Kypru, se stahuje z Ruska i Běloruska. V oznámení tvůrců World of Tanks, World of Warships a World of Warplanes se sice neobjevuje nic o ruské invazi na Ukrajinu, místo toho se hovoří o strategické revizi obchodních operací, ale je dost pravděpodobné, že právě kvůli tomu (v důsledku sankcí na ruské a běloruské firmy) končí veškeré aktivity firmy v Rusku a Bělorusku.

„Výsledkem je rozhodnutí, že nebudeme nic vlastnit ani podnikat v Rusku a Bělorusku,“ píše Wargaming v tiskové zprávě. To znamená i uzavření kanceláří v běloruském Minsku, kde společnost v létě 1998 vznikla. Hry v těchto zemích zůstanou nadále dostupné, licenci totiž převezme Lesta Studio.

„Společnost nebude z tohoto procesu profitovat ani dnes, ani v budoucnu,“ uvádí se v prohlášení. „Naopak očekáváme, že v přímém důsledku tohoto rozhodnutí utrpíme značné ztráty. Našim zaměstnancům, kterých se tato změna dotkne, poskytneme co největší odstupné a podporu.“

Připomeňme, že Wargaming už dříve věnoval milion dolarů ukrajinskému Červenému kříži a propustil kreativního ředitele za vyjádření podpory invazi. Společnost také poskytla interní podporu 550 zaměstnancům své kyjevské pobočky.

Společnost Wargaming má více než 19 poboček po celém světě, včetně Prahy, a v roce 2019 zaměstnávala 4500 lidí.