Vývojáři očekávané střílečky S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl z ukrajinského studia GSC Game World aktuálně čelí novému problému. Nedávno došlo k hacknutí účtu, který studio používá pro aplikaci na práci s obrazovými materiály, přičemž k tomuto kroku se přihlásila skupina operující na ruských sociálních sítích. Jejím cílem je vyhrožovat tvůrcům a vydírat je s využitím uniklých materiálů. Skupina požaduje od GSC třeba omluvu ruským a běloruským hráčům, zřejmě za vehementní, dlouhodobou podporu Ukrajiny, kterou před rokem Rusko napadlo. Také chce touto cestou dosáhnout vzniku kompletní ruské lokalizace nebo zrušení banu na Discordu série S.T.A.L.K.E.R. pro osoby zodpovědné za úniky.

Studio GSC Game World se ale k celé věci vyjádřilo na sociálních sítích poměrně rázně. Podle nově zveřejněné zprávy vývojářů nejde o první pokus o hacknutí, úniky či získání osobních informací, jimž musí čelit. Kvůli válce na Ukrajině prý už více než rok odrážejí neustálé kyberútoky a už se setkali s vydíráním, akty agrese, hacky, pokusy ublížit hráčům a fanouškům i snahami narušit proces vývoje či reputaci GSC.

Protože ale zaměstnanci studia jakožto občané Ukrajiny zažili mnohem horší věci, mezi něž patří zničené domovy, zničené životy a smrt bližních a milovaných, jakékoliv pokusy o vydíraní nebo vyhrožování považují za zcela marné. Stejně tak nehodlají nic měnit na oddanosti své domovině, takže budou dál podporovat a bránit Ukrajinu všemi dostupnými prostředky. A to se nemá ani v budoucnu změnit za žádných okolností.

Pokud ale na úniky opravdu dojde – a že se aktuálně zdá, že určité materiály už se pomalu dostávají na veřejnost – tvůrci Stalkera 2 žádají hráče a fanoušky, aby uniklé materiály a informace ignorovali. Zkrátka aby se na ně nedívali a nešířili je. jelikož S.T.A.L.K.E.R. 2 ještě zdaleka není dokončen, přirozeně může uniknout a kolovat pouze zastaralý nebo rozpracovaný herní obsah, jehož konzumace může zhoršit dojem z finálního produktu a z vize, kterou studio GSC Game World hodlá naplnit s dokončenou hrou.

Touto cestou nás také vývojáři žádají o trpělivost, přičemž věří, že nejlepší zážitek dostaneme jen s oficiálním vydáním. Také ale děkují loajální komunitě za reakce a podporu, kterou obdrželi. Celou zprávu uzavírá slib, že ve studiu dělají vše pro to, aby Stalkera 2 zdárně dokončili. „Naše mise je věnovat všechnu naši sílu a všechen zápal dokončení projektu a snaze vám ho nabídnout navzdory všem překážkám. Vaše podpora je naší inspirací,“ dodává GSC Game World. Pokud tedy nového Stalkera vyhlížíte, raději se v dohledné době mějte na pozoru.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl vyjde v průběhu roku 2023 ve verzi pro PC (Steam, GOG.com, Epic Games Store, Microsoft Store) a Xbox Series X|S. Hra bude už ode dne vydání k dispozici v nabídce Game Passu a na všech platformách nabídne oficiální české titulky.